БИЈЕЉИНА: ВИШЕ СКЛОПЉЕНИХ БРАКОВА, МАЊИ БРОЈ РАЗВОДА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ВИШЕ СКЛОПЉЕНИХ БРАКОВА, МАЊИ БРОЈ РАЗВОДА


Foto
У прошлој години у књигу вјенчаних у Матичној служби Града Бијељина уписано је 589 парова, од којих је стотинак бракове склопило у иностранству.
Број склопљених бракова у односу на 2020. је повећан за двадесетак одсто.
 
Шеф Одсјека за матичне послове и послове мјесних канцеларија Града Бијељина Драгана Љубојевић каже за ИнфоБијељина да је један од разлога пивећања броја склопљених бракова и чињеница да су у 2021. због пандемије корона вируса и епидемиолошких мјера била забрањена окупљања и славља па су многи вјенчања и друга славља прологнирали.
 
У прошлој години је за разлику од претходних заустављен и негативан тренд повећања броја разведених бракова.
 
Бивши супружници као разлог најчешће наводе изневјерена очекивања, лошу партнерску комуникацију, љубомору, мијешање породице, алкохолизам, али и финансијску кризу.  
 
Незнатно смањење броја развода надлежни образлажу чињеницом да се у кризи, попут пандемије вируса корона, људи баве преживљавањем и опстанком, па конфликте потискују у други план. 


Према подацима Центра за социјални рад у бракоразводном процесу била су 134 брачна пара која имају малољетну дјецу, а која у складу са законом, морају  прво проћи покушај мирења. 
Социјална радница Цвијанка Ракић каже за ИнфоБијељина да се свега 5 до 10 одсто брачним парова у овом поступку измири, око 60 до 70 одсто њих успијева да се споразумно разведе односно да постигне договор око важних питања, као што су  повјера дјеце, издржавање, односно висина алиментације и одржавање личних контаката.

Постоји и један мањи број мада и тај број није занемарљив, док  их је око 20 одсто конфликтном односу те иду у поступак развода брака.
 
Супружници се обраћају адвокатима у случајевима споразумног развода ,али у случајевима гдје није могуће постићи договор  опредјељују се за тужбу.
 
„У парничном поступку се одлучује о раскиду брака, повјеравању малољетне дјеце и висини алиментације. Након завршетка бракоразводне парнице најчешћи проблеми  су контакт, односно виђање са дјецом оног брачног партнера којем она нису повјерена на заштиту, васпитање и даље старање. То су и реализација и поштовање обавезе плаћања алиминтације“, каже за ИнфоБијељина адвокат Момчило Жугић.
 
Разводе се млади брачни парови, који живе скупа свега  неколико година, али и они старији. Разлози су бројни, али брак и породица морају бити светиња, те би развод требало да буде последњи корак, сматрају грађани.
 
„Неразумијевање, непоштовање, прељуба су најчешћи разлози због којих људи једноставно дижу руке од брака. Мислим да имату доста и до ових телефона,  интернета, друштвених мрежа. Извјесно је и да ове млађе генерације ништа неће да трпе него се разилазе на први проблем.  И наравно криза. Чим пара нема, свађа у кући”, каже Бијељинка Слободанка Милошевић. 
 
Бијељина, нажалост, нема Савјетовалиште за брак и породицу, које би   супружницима помогло да препознају  проблеме и помогне им да превазиђу тешкоће. 
 
Центар за социјални рад упутио је иницијативу и Градској управи за оснивање центра који би, како тврде стручњаци, могао да има и регионални карактер. 

(Инфо Бијељина)