РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА ГРАДА БИЈЕЉИНА И РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА РС :: Semberija INFO ::

 

РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА ГРАДА БИЈЕЉИНА И РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА РС


Инструменти за идентификацију, припрему и провођење развојних пројеката
 
Развојна агенција Града Бијељина у сарадњи са Развојном агенцијом Републике Српске организовала је у Бијељини нови циклус семинара на тему „Инструменти за идентификацију, припрему и провођење развојних пројеката“. Семинару су присуствовала 24 представника Градске управе Града Бијељина, Развојне агенције Града Бијељина, представници општина Угљевик и Лопаре, Агенције за развој малих и средњих предузећа општине Угљевик, као и локалних организација са подручја Бијељине, Угљевика и Лопара.

Семинар је имао за циљ оспособити присутне кандидате да, кроз рад у групама, припреме квалитетне пројектне приједлоге сходнометодама које примјењују међународне донаторске институције.

-Наш циљ је да, након обуке, јединице локалне самоуправе и институције добију оспособљен кадар који ће у складу са потребама моћи писати пројектне приједлоге према фондовима Европске уније и другим донаторима у Босни и Херцеговини. Циљ нам је у крајњој линији повећање броја запослених и побољшање квалитета живота у Граду Бијељина и околним општинама“, рекао је испред Развојне агенције Града Бијељина, Славиша Јовановић.
Од 2015. године до данас Развојна агенција Републике Српске организовала је 27 обука у којима су учествовале 54 јединице локалне самоуправе, а обуку је успјешно завршило 487 полазника.

-На овом семинару, који траје од 22. до 25. фебруара 2022. године развијамо три пројектна приједлога. Један се односи на унапређење понуде у руралном туризму на подручју Бијељине, Угљевика и Лопара. Друга се тиче унапређења прерађивачких капацитета и женског предузетништва у руралним срединама а трећи пројектни приједлог се бави успостављањем службе хитне медицинске помоћи на подручју општине Лопаре“, рекао је Марко Какућа, виши стручни сарадник за локални економски развој у Развојној агенцији Републике Српске.

Он је подсјетио да је у посљедњих седам година, како Развојна агенција РС организује овакве обуке, имплементирано преко 20 пројеката који су развијани управо на оваквим семинарима и да је вриједност реализованих пројеката преко 12 милиона марака.