ДО САДА НИКО ОД ТРГОВАЦА НИЈЕ ОСТАО БЕЗ ПОСЛА :: Semberija INFO ::

 

ДО САДА НИКО ОД ТРГОВАЦА НИЈЕ ОСТАО БЕЗ ПОСЛА


Након што је недавно ступила на снагу одлука о укидању рада недјељом за трговинске радње и супермаркете, у Регионалном синдикалном центру Бијељина кажу да није било отпуштања с посла трговаца који би након такве одлуке били проглашени за технолошки вишак.

Жељко Недић, извршни секретар у Регионалном синдикалном центру Бијељина за ,,Семберија инфо'' каже да је већина послодаваца у трговинском сектору успјела реорганизацијом и прерасподјелом послова задржати постојећи број радника у својим фирмама.

-У контакту смо са послодавцима и синдикалним организацијама, тако да редовно пратимо све промјене и пословне потезе које повлаче послодавци. У протеклих неколико мјесеци Синдикат је преговарао са Министарством рада и борачко - инвалидске заштите, те са Министарством финансија о поправљању материјалног статуса запослених, било да је ријеч о износу најниже плате у Републици Српској, висини топлог оброка или исплати регреса за запослене раднике. Тражили смо да се на платним листама евидентирају сва примања и надокнаде за раднике, као и прековремени сати. Министарство рада и социјалне заштите је то подржало, јер су се и инспекцијски органи жалили да не могу квалитетно обављати контролу у предузећима, јер нису имали елементе на основу којих би могли утврдити евентуалне повреде законских аката. Само транаспарентним објављивањем података на платним листама може се утврдити рад послодаваца и испуњавање обавеза према запосленима“, каже за ,,Семберија инфо’’ Недић, истичући да ће Синдикат ускоро  свим послодавцима и синдикалним руководиоцима подијелити и  водиче у којима ће бити назначени поступци који омогућавају колективно преговарање и усаглашавање ставова и интереса послодаваца и запослених у Републици Српској.
 
Упркос пандемији вируса корона, која траје већ двије године, Регионални синдикални центар је успио, захваљујући стрпљивом договарању и преговарању са послодавцима из приватног сектора, основати  пет нових синдикалних организација.

Семберија инфо