ДОБРА ВИЈЕСТ ЗА КОРИСНИКЕ АЛТЕРНАТИВНОГ СМЈЕШТАЈА У НАСЕЉУ ПЕТ ЈЕЗЕРА :: Semberija INFO ::

 

ДОБРА ВИЈЕСТ ЗА КОРИСНИКЕ АЛТЕРНАТИВНОГ СМЈЕШТАЈА У НАСЕЉУ ПЕТ ЈЕЗЕРА


Институт једнократне новчане помоћи грађанима у стању потребе је нешто што Градска управа Града Бијељина примјењује годинама уназад. Углавном су се за помоћ обраћали грађани који су у тешкој материјалној ситуацији, за превазилажење свакодневних животних изазова, за лијечење члана породице, за санацију неусловних стамбених објеката, итд. Током прошле, 2021. године Градској управи је поднесено 364 захтјева за једнократну новчану помоћ на име које је током године исплаћено 63.115 конвертибилних марака.

Буџетом за 2022. годину предвиђени износ за ову врсту социјалних давања је са планираних 80.000 смањен на 35.000 КМ.

-У условима смањеног буџета и повећеног броја захтјева за једнократну новчану помоћ Градска управа Града Бијељина је доведена у ситуацију да неће моћи изаћи у сусрет свим нашим суграђанима. Од планираних 80 хиљада на располагању имамо 35 хиљада конвертибилних марака. Стога позивамо грађане који имају потребу да им се на овај начин помогне да се својим захтјевима обрате Центру за социјални рад Бијељина. Они су и до сада били у прилици да грађанима помажу на овај начин с тим да им је ове године износ за једнократне новчане помоћи повећан на 150 хиљада КМ“, рекао је Радиша Петровић, савјетник градоначелника Бијељине, Љубише Петровића.

У циљу рјешавања стамбеног питања избјегличке популације, прије 23 године, општина Бијељина је у сарадњи са организацијама ОСЦЕ, ОХР и УНХЦР у насељу Пет језера изградила 35 стамбених објеката за алтернативни смјештај избјеглих лица. Тада, општина Бијељина преузела је на себе обавезу да ни једну стамбену јединицу не може продати све док се о томе не сагласе сви учесници споразума. Због тога 140 породица још увијек не може да трајно ријеши свој стамбени статус.

-Већ неко вријеме разговарамо са представницима ове три међународне организације како бисмо обезбиједили њихову сагласност за рјешавање овог проблема. У најскорије вријеме, можда чак и сљедеће седмице, потписаћемо споразум о рјешавању стамбеног проблема за седам породица које станују у овом насељу. Ради се о шест породица погинулих бораца и једној породици ратног војног инвалида“, рекао је Радиша Петровић.

Семберија инфо