ПРАВИЛНИК О РАСПОДЕЛИ НОВЦА МОРА СЕ ПОШТОВАТИ! :: Semberija INFO ::

 

ПРАВИЛНИК О РАСПОДЕЛИ НОВЦА МОРА СЕ ПОШТОВАТИ!


Данашња конференција Савјета за спорт Града Бијељина, која је одржана у Центру за културу, имала је за циљ да се јавност упозна са Правилником о расподјели новчаних средстава за спорт за 2022. годину.

Зоран Софренић,  предсједник Савјета за спорт Града Биељина, рекао је да градоначелник Љубиша Петровић окривљује Савјет за спорт, да је Савјет, приликом расподјеле прекршио Правилник, а да је он дозволио себи као градоначелник да измијени одлуку Савјета за спорт и да расподијели средства како он сматра да треба.

-Одговорно тврдим да Савјет за спорт није прекршио Правилник и да је стриктно радио по њему, а који је усвојен на сједници Скупштине града Бијељина. Ако градоначелник сматра да смо ми прекршили Правилник, волио бих да наведе неки члан гдје смо га ми прекршили“, рекао је Софренић и додао да је градоначелник начинио прекршај.
-Градоначелник је пребацио средства појединим клубовима прије одлуке Савјета за спорт и прије него што је то законско право и из свега овога видимо да се градоначелник оглушио о низ правила и закона и нанио штету великом броју спортских клубова. Овом приликом га позивамо да повуче своју одлуку о прерасподјели средстава за спорт и да све врати у законске оквире, а ако то не буде учинио, бићемо приморани да законитости тих одлука потражимо код надлежних органа“, истакао је Софренић и појаснио да је градоначелник прекршио Правилник тако што неке школе фудбала, односно спорта имају више средстава од неких клубова који имају такмичарске селекције у неким нижим лигама. 

Данијел Перић, члан Савјета за спорт Града Бијељина, рекао да је коалиција „Договор за Бијељину“, својим амандманима, претходне двије године године повећала средства за спорт у износу од 190.000 КМ и она сада износе 1.238.500 КМ, самим тим Град Бијељина издваја највише средстава за спорт у Републици Српској.

-Колега Софренић је рекао да је градоначелник прекршио Правилник о расподјели средстава за спорт и физичку културу Града Бијељина, а у члану шест тог Правилника пише када градоначелник има право кориговати, измијенити предложени распоред средстава, уколико се утврди да је у супротности са одредбама тог Правилника. Градоначелник, у свом саопштењу, ни једног тренутка није навео који је члан овог Правилника прекршен и гдје је Савјет за спорт прекршио Правилник“, упитао је Перић.

Он је додао да одговорно тврди да је градоначелник прекршио Правилник о расподјели средстава за спорт у члану пет и члану шест о расподјели средстава за спорт и физичку културу Града Бијељина.

-Ми нисмо сазвали овај прес да говоримо како смо ми добри, а градоначелник лош, него смо га сазвали да сви радимо у складу са Правилником који мора да буде једина „звијезда водиља“ што се тиче расподјеле средстава. Овим путем молим цјелокупну јавност и градоначелника да схвати своју одговорност и буде градоначелник свих грађана града Бијељина и позивам га да каже гдје је Савјет за спорт прекршио Правилник о расподјели средстава“, истакао је Перић.

Горан Јањић, такође члан Савјета за спорт, рекао је да је суштина овог преса да градоначелник Бијељине поништи своју одлуку о расподјели средстава, јер она према његовим ријечима „није законита и легална“, у што скоријем периоду.

-Ако не поништи своју одлуку, ми ћемо бити принуђени на неке наредне кораке, јер нећемо сједити скрштених руку. Јер смо уложили много труда у уређење ове области и то нам не дозвољава да сједимо скрштених руку и ићи ћемо у испитивање законитости његових одлука, уколико не поништи своју одлуку и не врати је у законске оквире. Оно што не зависи од његове одлуке, јесте наш сљедећи корак, када у питању Коалиција „Договор за Бијељину“ и засиједање Скупштине града Бијељина, а то је да ћемо ићи са израдом новог Правилника за спорт,  јер нам је у интересу да ова област буде потпуно уређена“, рекао је Јањић.

Додао је да су извршене исплате појединим клубовима прије доношења одлуке о расподјели  средстава и да је то, према његим ријечима, грубо кршење закона.

-Савјет за спорт је имао сједницу трећег марта, на којој је донешен закључак о расподјели средстава и протоколом су га доставили Одјељењу за друштвене дјелатности,  Градској управи Града Бијељина и градоначелнику четвртог марта, а већ је трећег марта, док је сједница Савјета била у току, изршена исплата средстава одређеним клубовима и тиме је показан неједнак приступ спортским колективима. Без обзира коме је и шта је исплаћено,  мислим да су сви могли сачекати са том траншом. Зашто је градоначелник фаворизовао одређене клубове, то је питање за њега, а нама остаје да нагађамо“, казао је Јањић.

Семберија инфо