КЊИГА О ЗАТАМЊЕНОЈ СРПСКОЈ ПРОШЛОСТИ- НАРОДНА БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ” :: Semberija INFO ::

 

КЊИГА О ЗАТАМЊЕНОЈ СРПСКОЈ ПРОШЛОСТИ- НАРОДНА БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”


Foto
Удружење “Краљевина Србија” – Градски одбор Бијељина и Народна библиотека “Филип Вишњић” организовали су вечерас представљање књиге

“ОЗНА - репресија комунистичког режима у Србији 1944 - 1946”. О књизи су говорили аутори, др Срђан Цветковић и др Немања Девић, историчари, научни савјетници Института за савремену историју из Београда.
Говорећи о документима старим скоро осам деценија, др Срђан Цветковић је подсјетио да је то за некога, можда, помало и анахрона тема, јер је у многим историографијама и друштвима то већ давно обрађена тема.



 “Овај задатак је пао на нас, историчаре средње и млађе генерације, јер је код нас ово дуго била забрањена тема. Из неких објективних разлога ова област се није могла истраживати. Тек у неких протеклих десет до петнаест година долази до лаганог отварања архива ОЗНЕ (Одјељење за заштиту народа). Ово је  вечерас у Бијељини, на неки начин, пионирски подухват, да на основу документарне грађе прикажемо како делује тајна полиција у тоталитарним режимима. Открили смо како је она злоупотребљена на крају Другог свјетског рата, јер се обрачунавала и са људима који слободно мисле, а не само са ратним злочинцима и колаборационистима, како се обично мислило у нашој јавности. Као чланови Државне комисије, из огромног материјала направили смо један избор и селекцију, те смо покушали  представити комплетан сценариј елиминисања унутрашњих непријатеља у том времену”.

Доктор Цветковић каже да су, осим идеолошких, постојали и класни, односно економски мотиви за ликвидацију бројних невиних људи. Он каже да је ријеч о књизи докумената, студији која обилује чињеницама и конкретним именима ликвидираних људи.



“Ови документи говоре о масовним, организованим и партијски координисаним, бруталним и у европским оквирима, у односу на број становника, најбројнијим ликвидацијама људи. Уколико је у Француској страдало 300 људи на милион становника, овдје је страдало више од 10.000 људи на миллион становника. Реч је само о пописаним именима. Спискови нису коначни, јер трећина округа у Србији није квалитетно обрађена, када је реч о документима. Државна комисија је пописала укупно око 60.000 људи, несталих и убијених. ОЗНА је директно ликвидирала око 33.000 људи, али је још око 3.000 људи страдало у монтираним процесима. Неки су имали пресуде, а није вођен судски процес. Било је и таквих случајева. Горња граница о страдањима може ићи још за неких десет до двадесет хиљада људи”.

Др Немања Девић истакао је да ова књига говори о српској затамњеној прошлости, о догађајима који су деценијама били на маргини, те да је коначно дошло вријеме да се расвијетли један контроверзан и тегобан период српске историје.



 “Бројке су засигурно веће од 60.000 ликвидираних, уколико ово истраживање прелијете на све српске просторе. Ми говоримо о жртвовању комплетне српске елите. Неки су стрељани, неки утамничени или протерани, тако да српска елита након тога није више успела обновити свој интегритет, своју моћ и утицај. ОЗНА је водила идеолошки, политички и класни обрачун против великог броја људи. Ишло се с тезом, да је само “економски побеђен реакционар, уистину побеђен реакционар”, истакао је др Немања Девић. Љ.Љ.

(Семберија инфо)