ДАНИ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2019 :: Semberija INFO ::

 

ДАНИ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2019


Сигурносни појас у аутомобилу током вожње веже 67 одсто возача у Републици Српској, што је ипак успјех ако се узме у обзир да је ову дужност испуњавало само 1,7 одсто возача 2000. године, изјавио је генерални секретар Ауто-мото савеза РС Ранко Бабић.
 
Он је прије почетка манифестације ,,Дани саобраћаја Републике Српске 2019'', која је одржана на градском Тргу у Бијељини, изјавио да АМС РС већ 19 година едукује најмлађе широм Српске о правилима понашања у саобраћају.
 


,,Кроз манифестације које организујемо у више градова Републике Српске сваке године едукујемо 3.000 дјеце узраста од 10 до 12 година о поштовању саобраћајних прописа. То су наши будући возачи, учесници у саобраћају и важно је да познају правила. 'Дани саобраћаја' почињу у Теслићу, а завршавају се у Добоју на Саобраћајном факултету'', рекао је Бабић.
 
Он је навео да су на Тргу у Бијељини постављени полигон за обуку дјеце у саобраћају, два симулатора употребе сигурносног појаса, 'пијане наочаре', а посјетиоци ће моћи да учествују у квизу намијењеном грађанима узраста од седам до 77 година.
 
,,За најмлађе смо припремили едукативну представу 'Мирка' и они су нам примарна категорија којој се обраћамо. Када је ријеч о понашању старијих у саобраћају, додао бих да су жене дисциплинованије од мушкараца по питању везивања појаса, али нису ако говоримо о употреби мобилног телефона. Међутим, мушкарци су и даље ти који прекорачују дозвољену брзину'', истакао је Бабић.
 
Он је нагласио да у Ауто-мото савезу Републике Српске нису задовољни статистикама, али да су примјетна побољшања ако се анализира период од посљедњих 20 година.

​ 

,,Године 1996. имали смо веома мали број регистрованих возила, прелазили мали број километара, те биљежили више од 250 страдалих на путевима. Данас је тај број и даље велики, од 130 до 150 лица, али знатно смањен. Значи, помака има, али морамо да наставимо едукацију и превенцију'', каже Бабић.
 
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је веома важно повећати свијест грађана о поштовању саобраћајних правила.
 
,,Безбједност је најважнија у саобраћају и зато апелујем да сви поштују везивање сигурносног појаса, да не користе мобилне телефоне током вожње и да прихвате све препоруке које издаје Ауто-мото савез. Тиме ће бити остварене здраве навике и спријечене несреће'', навео је Мићић.
 
Ученица Техничке школе ,,Михајло Пупин'', смјер Друмски саобраћај, Илинка Мићић испробала је симулацију вожње у једном од аутомобила, те схватила колико је важно везање сигурносног појаса.
 
,,Везивање појаса је важно не само због нас, него и због других учесника у саобраћају. Данас сам научила неке нове појединости и позивам моје вршњаке да поштују правила саобраћаја'', додала је Мићићева.

Семберија инфо