У ШЕСТ ШКОЛА У БИЈЕЉИНИ ПЛАНИРАН УПИС 960 УЧЕНИКА :: Semberija INFO ::

 

У ШЕСТ ШКОЛА У БИЈЕЉИНИ ПЛАНИРАН УПИС 960 УЧЕНИКА


У шест школа у Бијељини, у школској 2019/2020. години требало би да буде уписано 960 ученика. И свршених основаца приближно је толико, тако да мјеста има довољно, а уведено је и ново занимање за које влада велико интересовање.
 
Будући средњошколци радују се и новим смјеровима и занимањима.
 
У Техничкој школи "Михајло Пупин", која планира упис 264 ученика у 11 одјељења, уведено је ново занимање програмерског смјера - техничар информационе технологије.
 
Директор школе Миленко Максимовић каже да су се на овај корак опредијелили будући да занимање програмера, ученицима који знају математику, отвара многе могућности. Велико је интересовање одличних ученика за нови смјер.
 
- Непрекидно улажемо у софтверски инжињеринг па имамо одличу рачунарску опрему. А обезбиједили смо овим ђацима и праксу у 34 фирме. Осим овог смјера, привредници показују интересовање и за електичаре, шумаре, вариоце, обрађиваче метала резањем. Ови кадрови су дефицитарни на тржишту рада па је ово обострано корисно - каже Максимовић.
 
Предсједник Актива директора средњих школа регије Бијељина Душко Ђурић каже да се праска у средњим школама организује по обрасцу који је утврдило Министарство просвјете РС.
 
- Ученичка пракса подразумијева већи обим праксе, односно да се ученици заиста баве оним послом за који се школују. Предвиђено је и да се један дио те праксе плаћа, у износу од 40 одсто од цијене рада у реалном сектору као и да фирме имају обавезу да најбољим и најквалитетнијеим ученицима понуде запослење - појаснио је Ђурић.
 
У шест средњих школа у Бијељини, у школској 2019/2020. години планиран је упис 40 одјељења. Мјеста ће бити за све ученике са подручја града Бијељина, па и за оне из околних општина.
 
Нема уписа фризера
 
Осим новог смјера у Техничкој школи, новина је да у Пољопривредној и медицинској школи неће бити уписано одјељење фризера, али ће бити омогућена преквалификација за ово занимање.
 
Први уписни рок је од 10 до 11. јуна за одликаше, за остале од 17 до 19. јуна , а за оне који се не упишу у јуну остаје јулски рок.
 
Српска инфо