ПОЧЕО ЈЕ 21. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ „ДАНИ КОМЕДИЈЕ“ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕО ЈЕ 21. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ „ДАНИ КОМЕДИЈЕ“ У БИЈЕЉИНИ


Foto
Вечерас је у Центру за културу „Семберија“ Бијељина почео 21. по  реду Позоршни фестивал „Дани комедије“ који ће трајати до 25. марта. Прва  представа на репертоару је „Ожалошћена породица“ у извођењу Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке, којом је отворен фестивал.

Игор Бешлић, директор Центра за културу „Семберија“ рекао је да ће грађани имати прилику да одгледају изванредних пет позоришних представа са изванредним глумцима.

-Велика је заинтересованост, а ми испред Центра за културу јако смо задовољни. Мислимо да ће и ове године, као и претходних година публика бити изузетно задовољна“, истакао је Бешлић.



Љубиша Савановић, глумац Народног позоришта Републике Српске захвалио се организаторима за гостопримство и рекао је да веома битно да сви градови у РС имају овакве фестивале.

-Надам се да ће овај фестивал, али и фестивали у другим градовима из године у годину расти и постајати све озбиљнији. Посебно ми је драго што је Град Бијељина прије пар година добио своје позориште, а то се не дешава тако често да један град добије своје позориште. Нама из Народног позоришта РС је драго што смо редовни гости у Бијељини и што смо учествовали на свим фестивалима, јако је битно да Национални театар РС буде овдје. До сада смо сваки пут предивно дочекани, како од организатора, тако и од публике. Сигуран сам да ће публика вечерас изаћи срећна, јер ово је представа коју смо играли широм БиХ и Србије и за ову представу смо добили многе награде“, казао је Савановић.

Александар Стојковић Пикси, глумац Народног Позоришта РС рекао је да је огроман значај овог фестивала, не само за Бијељину, него за цијелу РС.



-Овај фестивал  постоји већ 21 годину, а тада није било ни назнак да ће се једнога дана отворити позориште, а овај фестивал је био лучоноша позоришне умјетности у Бијељини. Он је окупљао позоришне трупе и представе, овдје смо долазили и окупљали се. За овај фестивал би било важно да има још већу подршку Републике Српске, али и града да би се могао ухватити у „коштац“ са неким већим представама, односно са скупљим“, реко је Александар Стојковић и додао да је оснивање позоришта равно оснивању државе.

-Имамо представу „Златно доба“ у којој Краљ Александар Карађорђевић када је правио државу прво правио позориште, културне установе и школе јер је то темељ једне државе, јер новац уложен у културу вишеструко се враћа. Значај овог фестивала је огроман и ми са великом радошћу долазимо у Бијељину, сваке године учествујемо и имамо велики број награда са овог фестивала. Наше извођење представе „Ожалошћена породица“ разликује се по много чему од других адаптација ове представе. Никола Пејаковић је „убио“ пола ликова из ове представе, избацио је све оно што је он сматрао да је превише комична и тражио да ми то играмо као највећу драму, али Нушић је јачи од свих нас и публика се „дави“ од смијеха гледајући нас“, истакао је Стојковић.



Народно позориште Републике Српске је за представу „Ожалошћена породица“ добили Стеријину награду на Стеријином фестивалу, а на репертоару Народног позоришта је већ 10 година.

(Семберија инфо)