ЕКОНОМСКА ШКОЛА ОСВОЈИЛА ГРАНТ СРЕДСТВА НА EUPSHIFT РАДИОНИЦА :: Semberija INFO ::

 

ЕКОНОМСКА ШКОЛА ОСВОЈИЛА ГРАНТ СРЕДСТВА НА EUPSHIFT РАДИОНИЦА


У недјељу је завршена пета по реду eUPSHIFT радионица на којој су тимови презентовали своја рјешена пред жиријем.

​У име Економске школе Бијељина  пријавило се неколико тимова са различитим темама, али тим Respect изабран је за седмодневну радионицу у сарадњи са ментором Соњом Милинчић из Бањалуке. Тим Respect су чинили ученици Катарина Стевић, Јелена Петрић, Катарина Божић, Николина Ланцушки и Драган Вулин, који су се жирију представили са темом „Смета нам насиље у адолесцентских партнерским везама“. Они су један од пет тимова који су освојили грант средства у износу од 3.000 конвертибилних марака за реализацију понуђених рјешења, уз подршку GENESIS пројект тима, а у овиру пројектних активности тим се нада подршци локалне заједнице, као и медијској подршци.

У име Економске школе Бијељина рекли су да школа подржава и охрабрује ученике који желе формалним и неформалним образовањем допринијети стварању љепшег и сигурнијег окружења у школи и локалној заједници.

-Сматрамо да мултисекторско укључивање свих одговорних за рјешавање проблема заједнице може довести до огромног помака и лијепо је знати да су наши ученици препознати као млади људи који виде проблем, који желе да раде, његују праве вриједности и граде мостове пријатељства и љубави“, рекли су из Економске школе и нагласили да ће школа подржати све активности тима током тромјесечне имплементације пројекта.

Ученици, који чине тим Respect, рекли су да су изабрали ову тему, јер постоји огроман разлог за бригу због количине насиља којој су младе особе изложене, а школа је једна од институција која се отворено бори против све чешће појаве вршњачког насиља.



-Вршњачко насиље се може испољавати на више начина, а један од тих начина је кроз насиље у партнерским адолесцентским везама које представљају огроман друштвени проблем и питање јавног здравља. Посматрањем и одрастањем у примарној породици млада особа учи о љубави, као и понашању у љубавним односима. Насиље у адолесцентским везама је учестало и обострано и тешко је одредити које облике насиља чешће примјењују дјевојке, а које младићи пошто данас и дјевојке узимају све веће учешће како у физичком, тако и у психолошком насиљу“, истакли су из тима Respect.

Кроз радионицу тим је интензивно радио на препознавању, анализирању и рјешавању проблема с којим су аплицирали на eUPSHIFT.

-Нека рјешења, до којих смо дошли, су планирање и организовање радионица које ће бити фокусиране на циљну групу, односно адолесценте. Радионице би биле едукативног карактера и радило би се по постојећој методологији, с циљем подизања свијести о истакнутом проблему. У плану је да се кроз имплементацију пројекта изради видео и штампани материјал који ће такође бити едукативног и информативног карактера“, нагласили су из тима Respect.
Економској школи је, кроз имплементацију пројекта, донирана техничка опрема, уз помоћ које су ученици учествовали на радионици eUPSHIFT у онлајн окружењу. Све активности на пројекту подржане су од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Иначе, адолесценција је период живота између дјетињства и одраслог доба који обухвата биолошко, психолошко и социјално сазријевање.

Семберија инфо