ПОЛИЦИЈСКА УПРАВА БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ПОЛИЦИЈСКА УПРАВА БИЈЕЉИНА


Резултати рада за фебруар

У просторијама Полицијске управе Бијељина данас је одржана конференција, са циљем да се јавност упозна са резултатима рада полицијских службеника у фебруару 2022. године.

Анализирајући све чињенице и резултате рада, стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина на конференцији је речено да је оно задовољавајуће.

Стјепан Терзић, начелник Полицијске управе Бијељина, рекао је да су полицијски службеници надлежним тужилаштвима током фебруара поднијели 68 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 66 лица, због основане сумње да су починила 80 кривичних дјела.
-Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи око 84%. Откривено је пет кривичних дјела у вези злоупотребе опојних дрога, а поред тога, откривено је и санкционисано 18 извршилаца прекршаја из исте области. Евидентирано је пет кривичних дјела из области привредног криминалитета, а евидентирано је и 20 случајева јавног реда и мира, што је за око 43% мање, него у истом периоду претходне године“, рекао је Терзић и додао да су полицијски службеници пронашли и евидентирали седам миграна, а и да је евидентирано 80 саобраћајних незгода, без смртно страдалих лица.

Срђан Гајић, начелник Сектора криминалистичке полиције рекао је да је од укупног број кривичних дјела 67 је  општег криминалитета.

-Надлежном тужилаштву поднијето је 57 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 54 лица. Укупан коефицијент расвјетљености ових кривичних дјела је 81%.  Од тежих имовинских кривичних дјела, смањен је број тешких крађа и укупна расвијетљеност ових кривичних дјела је на завидном нивоу, а забиљежено је мало повећање кривичних дјела – крађа и коефицијент расвјетљености је 58%. Број кривичних дјела против живота и тијела је шест, а сви су расвјетљени“, рекао је Гајић и додао да је евидентирано 20 кривичних дјела из других области општег криминалитета.
Игор Капикул, начелник Сектора полиције казао је да у току фебруара забиљежено смањење у свим статистичким показатељима.
-Укупно је евидентирано 20 случајева јавног реда и мира, што представља смањење за 43% у истом периоду прошле године, 29 прекршаја против јавног реда и мира, што представља смањење за 38% и евидентирано је 27 извршилаца, што представља смањење за 36% у односу на исти извјештајни период прошле године. Од укупног броја извршила четири лица су повратници у извршењу прекршаја. Није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму од стране пет или више лица. Највећи број прекршаја се односи на тучу и физички напад, а едидентирано је 14 прекршаја, три се односе на вријеђање. По полној структури 24 лица су мушког пола, док су три лица женског пола. Евидентирано је седам лица афро- азијског поријекла, шест мушког и једно лице женског пола“, рекао је Капикул.
Раденко Кнежевић, инспектор за безбједност саобраћаја рекао је да је стање безбједности у саобраћају у фебрару оцијењено као повољно.

-Евидентирано је 80 саобраћајних незгода, што је за око 5% мање. Једна саобраћајна незгода евидентирана је са тешким тјелесним повредама и 13 саобраћајних незгода са лакшим тјелесним повредама. Није било евидентирано саобраћајних незгода са погинулим лицима. Возачи под дејством алкохола проузроковали су 10 саобраћајних незгода, а млади возачи су проузроковали девет, што је за око 50% више. Евидентирано је 2.939 прекршаја из области безбједности саобраћаја, а из саобраћаја су искључена 173 возача, од чега 137 због вожње под дејством алкохола“, казао је Кнежевић.

Он је  додао да је у фебруару проведена регионална акција појачане контроле саобраћаја усмјерена на контролу возача под дејством алкохола и контролу техничке исправности моторних возила. Током акције из саобраћаја је искључено 99 возача, од чега 89 због вожње под дејством алкохола и 10 због вожње под дејством опијата, а због техничке неисправности евидентирано је 278 прекршаја. Кнежевић је нагласио да ће ове активности бити настављене и у наредном периоду, са интензивном контролом брзине кретања.