"Младе генерације заједно са природом“: Уз подршку општине Угљевик засађено 80 садница тополе :: Semberija INFO ::

 

"Младе генерације заједно са природом“: Уз подршку општине Угљевик засађено 80 садница тополе


Ученици првог разреда Основне школе „Алекса Шантић“ из Угљевика данас су учествовали у акцији засађивања 80 садница тополе поред корита ријеке Јање које је финансирала општина Угљевик на иницијативу Удружења грађана (УГ) „Колона ББ“.

Начелник Угљевика Василије Перић заједно са ђацима првацима засадио је прву садницу уз нагласак да се на овај начин младе генерације уче да буду заједно са природом.

Перић је појаснио да је циљ данашње акције да се промовише заштита животне средине као и повезаност човјека и природе.

„Наша жеља је била да набавимо онолико садница колико је уписано дјеце у први разред основне школе“, рекао је Перић.

Он је најавио даљу подршку општине Угљевик оваквим активностима и захвалио УГ „Колона ББ“ и свима који су подржали ову акцију.

Заједно са Перићем акцију су подржали, замјеник начелника општине Угљевик Вања Зекић и потпредсједник Скупштине општине Угљевик Драган Ђокић.

Представник УГ „Колона ББ“ Бојан Марковић рекао је да удружење овим пројектом који је назван „Угљевик-Јаблан град за нове генерације“ жели да евоцира успомене на најпознатији средњовијековни локалитет Јаблан град у овој општини.

„Идеја нашег удружења је да дух заједнице који је владао у Старом Угљевику вратимо као и осјећај заједништва и припадности локалној заједници“, напоменуо је Марковић.

Стари Угљевик некада је носио назив Колона (рударско насеље Колона). Настао је и развијао се непосредно уз рудник и његове јаме и копове, од самог почетка рада 1899. године, све до 1982. и пресељења свих органа и институција општине на нову локацију Нови Угљевик, који је од Старог удаљен близу четири километра.


За Семберија инфо - Младен Василић