Поднесена кривична пријава због рушења Ванековог млина :: Semberija INFO ::

 

Поднесена кривична пријава због рушења Ванековог млина


Град Бијељина је Окружном јавном тужилаштву у Бијељини поднио кривичну пријаву против одговорних и службених лица због постојања основа сумње да су крајем марта и у првој половини априла 2022. године на локалитету „Ванеков млин“, приликом уклањања пословних и помоћних објеката, најприје дјелимично, а потом и у потпуности порушили објекте који су у обухвату Зоне заштите националног споменика, супротно рјешењу Одјељења за просторно уређење Градске управе Бијељина од 18. новембра 2021. године.

Како је наведено у кривичној пријави, овим Рјешењем било је одређено да се зграде у статусу националног споменика задржавају у постојећем стању, па су починиоци дјела противправно - непоступањем по рјешењу Одјељења за просторно уређење Градске управе Бијељина, односно, Одлуци о проглашењу мјеста и остатака градитељске цјелине „Ванеков млин“ националним спомеником БиХ од 25. јануара 2021. године, уништили национални споменик културе, односно објекат који је од посебног културног или историјског значаја из чега произлази да постоје основи сумње да су овим радњама остварени елементи кривичног дјела „присвајање, уништење или оштећење споменика културе, заштићених објеката природе или других предмета који су од посебног културног или историјског значаја“ из члана 244. став 2., а у вези са ставом 4. Кривичног законика Републике Српске.
 
Тражимо да као надлежни орган реагујете и проведете законом прописани поступак – наведено је на крају пријаве.  
 
Истоврeмено, Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске поднесена је иницијатива да се инвеститор обавеже да на мјесту срушеног националног споменика „Ванеков млин“ изгради нови објекат који ће садржати аутентичан изглед најзаначајних дијелова „Ванековог млина“ - уличну фасаду, дијелове кровних равни и улазни трем.

Нажалост, штета изазвана рушењем „Ванековог млина“ се не може надокнадити, али се се овај дио историје може сачувати од заборава, закључује се у иницијативи.



Град Бијељина