ОЧИШЋЕНА ЛОВИШТА У ЗАГОНИМА И ЉЕЉЕНЧИ У АКЦИЈИ „АПРИЛ - МЈЕСЕЦ ЧИСТОЋЕ“ :: Semberija INFO ::

 

ОЧИШЋЕНА ЛОВИШТА У ЗАГОНИМА И ЉЕЉЕНЧИ У АКЦИЈИ „АПРИЛ - МЈЕСЕЦ ЧИСТОЋЕ“


У оквиру акције „Април - мјесец чистоће“ јуче су ловци из Ловачког удружења „Семберија“, заједно са представницима Градске управе и Комуналне полиције, уклањали смеће са неколико дивљих депонија у два ловишта - у Љељенчи и Загонима.

Шеф Кабинета Градоначелника, Младен Арсеновић, је истакао да су ловци, као једна изразито солидарна категорија у локалној заједници, и овај пут показали колико брину о животној средини, те да су спремни да се укључе у сва актуелна дешавања и дају свој допринос рјешавању проблема.

- У Љељенчи и Загонима, са ловачким секцијама из ова два села, обишли смо ловишта и у шумама затекли непријатне призоре дивљих депонија и комуналног отпада који су одложили несавјесни појединци. Очистили смо неколико локација. На неким мјестима смо  установили да је потребна тежа механизација за чишћење терена у потпуности, коју ће, наредних дана, обезбиједити Град Бијељина и Комунална полиција која је носилац цијеле ове акције - рекао је Арсеновић.



Он је истакао да су ове активности показале да постоји синергија између Градске управе и удружења грађана, а овог пута је ријеч о ловачким удружењима и позвао сва остала ловачка удружења да се организују и, у мјери у којој могу, очисте поједине локације и обавијесте надлежне гдје се налазе дивље депоније.

- Градска управа је ту да помогне, између осталог, реализацију одвоза прикупљеног смећа. Истовремено, апелујемо на грађане да пријаве несавјесне појединце који отпад одлажу на локацијама које за то нису предвиђене - истакао је Арсеновић.

На терену је уочена још једна поражавајућа чињеница - нека појила, која су раније била предвиђена за дивљач, затрпана су комуналним отпадом. Градска управа ће послати механизацију која ће помоћи да појила буду очишћена, како би поново служила својој сврси - да помогну дивљим животињама да преживе.

Предсједник Ловачког удружења „Семберија“, Василије Савић, је истакао да је то највеће градско удружење које броји преко хиљаду ловаца и има укупно 17 секција. Носилац је ловства не само у нашем граду, него и у регији.

- Прикључили смо се акцији чишћења коју је покренула Градска управа, јер желимо да испоштујемо принципе на којима функционише наше удружење - заштита природе, околине, узгој дивљачи и излов - казао је Савић.

Он је рекао да постоји погрешно опште мишљење да је одстрел дивљачи главна активност ловаца.

-  95% активности ловаца подразумијева дјеловање у циљу заштите околине, природе, стварање услова у ловишту и природи да дивљач опстане. Градимо хранилишта за дивљач, бринемо о појилиштима, а на излов одлази 5% активности - појаснио је Савић.


Кабинет Градоначелника
Градска управа Града Бијељина