ОБИЉЕЖЕН ДАН СЈЕЋАЊА НА НАСТРАДАЛЕ БОРЦЕ НА БАЊ БРДУ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕН ДАН СЈЕЋАЊА НА НАСТРАДАЛЕ БОРЦЕ НА БАЊ БРДУ


На гробљу у Пучилама одат је помен у знак сјећања на погинуле борце 21. априла 1993. године на Бањ брду на Мајевици и све погинуле и умрле борце у периоду од 1992. до 1995. године са подручја Тузле.

 

На Бањ брду 21. априла  1993. године, у јакој офанзиви, за један дан погинула  су 33 борца Војске Републике Српске. Породице настрадалих кажу да ране због губитка најближих никада не застарјевају, уз апел надлежним да у складу са могућностима више запошљавају дјецу из реда породица погинулих бораца и раде на рјешавању њихових проблема.

 

„Данас смо овде да одамо помен и почаст страдалим српским војницима који су дали своје животе за РС, који су на Бањ брду дали оно што је у оном тренутку и најјпрече, а то је  свој живот“, изјавио је Бранислав Шушљик, син погинулог борца Војске РС.

Шушљик је истакао је да он, као дијете погинулог борца, и млади нараштаји Српске морају да чувају и његују лик свих српских бораца и јунака који су дали своје животе.  

Данијела Симеуновић, старија кћерка погинулог Славка Симеуновића, каже да никада не може заборавити оца који је дао живот за Републику Српску и да ће увијек у души остати ране.

Према њеним ријечима, сваки губитак је тежак, али је лакше када са родитељем постоји 30 до 40 година успомена, него само седам година успомена колико их има она.

Данијел Перић, чији је отац био припадник 2. Мајевичке бригаде, истакао је овом приликом да сјећање на најхрабрије синове српског народа никада неће изблиједити.

 

„Ово је дан када сваки Србин мора да застане и присјети се убијених, масакрираних и заробљених бораца на Бањ брду, као и њихових породица, са поруком да се такве ствари више никада не понове“, изјавио је Перић, одборник Републичке странке Српске.

Миодраг Стевановић, пресједник Градске борачке организације Бијељина, напоменуо је споменик у Пучилама подигнут у част погинулих, не дозвољавајући да се њихова жртва заборави.

 

„Они су дали своје животе за Републику Српску и то никада не смијемо да заборавимо“, изавио  је Стевановић.

 Према његовим ријечима, настрадала 33 борца нису убијени стратешким наоружањем из далека него пјешадијским наоружањем, а неки хладним оружјем.

 „Ми нисмо тада поклекли него остали на нашој Мајевици и сачували РС. Међутим, и данас послије 30 година та борба се наставља, јер неки из Сарајева и бијелог свијета уносе немир у наш народ и ове просторе, не дозвољавајући нам ни економски просперитет па нам млади одлазе“, рекао је Стевановић.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић изјавио је да су 33 војника дали за РС оно највриједније, а то су њихови животи.

„Данас се молимо за њихове душе. Цијена слободе и опстанка наше РС  вишеструко је скупо плаћена“, рекао је Петровић.

Вијенце на споменик положили су представници Борачких организација Бијељине, Угљевика и Лопара, Завичајног удружења Тузлака у Бијељини, Градске управе и Скупштине града Бијељина, Полицијске управе Бијељина, породице погинулих и други.

Тог, 21. априла 1993. године, погинула су 33 борца од којих 29 из Друге мајевичке бригаде и четири из Прве мајевичке бригаде.

Са подручје Тузле погинуло је 205 бораца Војске Републике Српске. Њихова имена налазе се уклесана на споменику у Пучилама, гдје је, уз присуство већег броја представника политичког и јавног живота, обиљежен Дан сјећања на све погинуле.

Обиљежавање Дана сјећања на погинуле на Бањ брду организовали су Градска борачка организација и Завичајно удружење Тузлака из Бијељине.

 Семберија инфо: З.Кусмук