БАНКА ТУЖИЛАЦ У 253 СУДСКА СПОРА :: Semberija INFO ::

 

БАНКА ТУЖИЛАЦ У 253 СУДСКА СПОРА


Иако је дуже од двије године у бијељинској Бобар банци, која је још крајем јануара 2017. године отишла у стечај, најављивана прва дјелимична диоба средстава, до најављене диобе још увијек није дошло.

Душанка Новаковић, стечајни управник Бобар банке каже да се “стечај проводи у складу са законским прописима и да се врши уновчавање стечајне масе које је доста компликовано, јер се наплата потраживања и стицања имовине, углавном, обавља судским путем.

“У периоду од краја 2018. године до данас завршено је око 1.300 судских спорова и још је активно 275 спорова, од чега су тужбе повјерилаца 22 спора, а банка је тужилац у 253 судска спора. Код наплате судским путем не може се дефинисати износ наплате, јер је непозната процјена некретнине која се стиче, а самим стицањем од стране банке не може се дефинисати по којој ће се цијени одређена имовина продати на лицитацији и да ли ће бити заинтересованих купаца”, каже Душанка Новаковић, наглашавајући да су спорови по тужбама повјерилаца са значајним износима,   тако да се диоба средстава не може вршити све док се не окончају ови велики спорови.

“Два највећа спора, вриједности око 50 милиона КМ, добијена су на првостепеном суду, али су се повјериоци жалили и очекујемо пресуду Вишег суда. Уколико буду потврђене првостепене пресуде у корист банке, моћи ће се ићи на дјелимичну диобу средстава. Када ће то бити, зависи од добијања другостепених пресуда и уколико повјериоци не буду уложили ревизију која се, опет, мора чекати до коначне одлуке суда”.

 Новаковићка истиче да је ситуација с пандемијом вируса корона, која траје више од двије године, пролонгирала све активности око извршења најављене диобе средстава, што, како каже, не зависи од стечајног управника, нагласивши да ће по испуњавању законских услова прва дјелимична диоба средстава бити и извршена.

Подсјетимо , Агенција за банкарство РС крајем новембра 2014. године увела је принудну управу у Бобар банку, јер банка није радила у складу са законом. Непун мјесец касније, банци је одузета дозвола за рад и покренут је поступак ликвидације. Стечај је отворен 24. јануара 2017. Године.
 
Семберија инфо