ВАСИЛИЈЕ ПЕРИЋ - БРИНЕМО О СВАКОМ НАШЕМ ЧОВЈЕКУ И ЊЕГОВОЈ ПОРОДИЦИ :: Semberija INFO ::

 

ВАСИЛИЈЕ ПЕРИЋ - БРИНЕМО О СВАКОМ НАШЕМ ЧОВЈЕКУ И ЊЕГОВОЈ ПОРОДИЦИ


Foto
У средишту нашег дјеловања, као и претходних година, је сваки наш становник. Човјек је најбитнији дио наше бриге и његова породица, као цјелина.

Ово поручује начелник општине Угљевик Василије Перић, који каже да је, с разлогом, поносан на угљевичке породице, а посебно зато јер су под Мајевицом сачуване традиционалне вриједности.

 

– Код нас се грађани питају када је ријеч о најважнијим, али и мањим инфраструктурним и другим подухватима. Ми смо дио тог становишта одавно, и због тога смо добили велика признања. Код нас није фраза да се народ пита. Као локална заједница, ми смо њихова снага и њихов мотор који ће заједно с њима да реализује све идеје. Урадили смо десетине километара асфалтираних путева, десетине километара водовода, урађено је мноштво мостова, сређене су и опремљене школе, уређена су обданишта, сређени водотокови… Гдје год, и ма гдје год живјели наши људи, они су предмет нашег интересовања, као да живе у сједишту Угљевика – наглашава Перић.

Општина Угљевик је препознатљива као једна од најразвијенијих општина у Српској.

Општи прогрес Угљевика је курс на којем ће се радити у овој и свакој другој години, а стабилним овогодишњим буџетом настављамо континуитет у раду, дјеловању и инвестирању. Нама је најважније да је много тога врло важног урађено до сада, а ово су године које ће, практично, бити унапређење већ онога што је учињено. Биће године стварање бољих услова за живот наших људи, али и амбијента за већи развој привреде и пољопривреде. То значи и отварање нових радних мјеста, али и могућност остајања и опстајања на овим нашим просторима. Ово ће бити вјечити задатак локалне самоуправе док сам ја на њеном челу, сигурно.

Познати сте и као начелник који даје огроман значај руралним срединама.

Подршка селима представља очување културе и традиције. У том правцу организоваћемо велики број манифестација, као што су Међународни сајам шљиве, воћних ракија и меда, Фестивал домаће радиности и многе друге манифестације које су усмјерене на очување наше културе и традиције. Код нас нема разлике између руралне и урбане средине, сви имају приближне услове живота.

Који су вам циљеви најприоритетнији?

Пронаталитетна политика, млади, култура и спорт, неки су од наших најважнијих циљева. Свако новорођено дијете дарујемо од 400 до 700 КМ, имамо најнижу цијену цјелодневног боравка дјеце у вртићу, која на мјесечном нивоу износи 95 КМ. Бесплатна је Школа спорта, пливања и сезонске улазнице на базен за наше најмлађе суграђане. Стимулишемо студенте, ђаке, таленте, спортисте и умјетнике, а они ће и даље бити у приоритету пажње и подршке локалне самоуправе. Угљевик је балканска престоница када је ријеч о фестивалима музике и хармонике. Зато је Угљевик мјесто о којем се са поштовањем говори у културном свијету, а наш дугорочни циљ је да спорт буде потпуно бесплатан за дјецу, с циљем психофизичког развоја.

Шта је са бригом о социјално угроженим становницима и борачкој популацији?

Социјални програм, посебно у овом тешком времену, неизоставан је када је рад локалне управе у питању. Бринемо о нашим најстаријим суграђанима, некад конкретном помоћи, некад пажњом, а то ће бити наш циљ и даље. Вјечита наша брига и пажња окренута је породицама погинулих, ратним војним инвалидима и рањеним борцима Војске Републике Српске. Упркос кризи, наставићемо с програмом изградње стамбених објеката за социјално-угрожене и вишечлане породице, које су у стању стамбене потребе.

Како ћете дочекати Васкрс?

У кругу своје породице, патријархално, онако како сам научен од дјечачких дана. Ове године разлог више за васкршње славље је и обавеза коју ми намеће мој унук Јован, кога сам недавно добио и коме се бескрајно радујем. Он ме још више обавезује да са још више пажње водим рачуна о сваком дјетету и сваком човјеку наше општине. Свештенству и монаштву Српске православне цркве, свим православним вјерницима Угљевика и Републике Српске, грађанима у дијаспори, честитам Васкрс, са жељом да Христово васкрсење испуни радошћу и благостањем све наше породице, традиционалним поздравом Христос васкрсе – Ваистину васкрсе!

(Српска Инфо)