АГРАРНИ ФОНД БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

АГРАРНИ ФОНД БИЈЕЉИНА


Поштавани пољопривредни произвођачи!
 
Као што смо и обећали да ћемо вас редовно обавјештавати о активностима битним за подршку ваше дјелатности, подстицијама у пољопривредној производњи, тако желимо да вас обавијестимо о активностима у задњих седам дана!
У прошли петак, 20.05.2021. године, на приједлог Аграрног фонда Бијељине, у великој сали Градске управе  одржана је додатна јавна расправа са удружењењима пољопривредника Семберије, на којој су усаглашени спорни ставови између Аграрног фонда и градоначелника око неких услова подстицаја за које су постојали различити приједлози и који су почели да се провлаче кроз јавно мњење, а због којих Одјељење за пољопривреду није дало сагласност на први приједог Правилника. Наравно, до усаглашавања је дошло уз помоћ удружења пољопривредника која су за сваки спорни приједлог дали своје мишљење и које је постало коначан приједлог за будући Правилник о подстицајима у пољопривреди за 2022. годину, а сазивање додатне јавне расправе се показало као сврсиходно и најпоштеније рјешење.

Послије тога смо у уторак 24.05.2022. године одржали сједницу УО Аграрног фонда и усвојили други приједлог Правилника са усаглашеним ставкама са додатне јавне расправе.

Данас је за тај приједлог Правилника на адресу Аграрног фонда стигла и сагласност Одјељења за пољопривреду, те је он одмах упућен градоначелнику на потпис. Све горе наведено је разлог што Правилник није усвојен до 15. маја како је било планирано, али оно што је најважније за пољопривредне произвођаче тај посао је приведен крају и остало је само да Правилник градоначелник потпише, јер више нема ништа спорно. Ово је, прије свега, важно за пољопривредне произвођаче који су од почетка године претрпјели разне видове штете, јер да би аплицирали за помоћ од Аграрног фонда мора Правилник ступити на снагу!

Као што смо навели, оно што је најважније за пољопривреднике је чињеница да је посао око Правилника завршен 99% и да је он за ову, 2022. годину, донио доста погодности, које би требале бар мало да ублаже тренутне недаће са којима се пољопривредници сусрећу у актуелној ситуацији! 
 
Такође, морамо искористити ово обраћање и за отклањање недоумица које су се појавиле у јавности протеклих дана везане за  прелазак Аграрног фонда на трезорско пословање, односно након саопштења кабинета градоначелника, јер смо дужни да вас информишемо о правом стању чињеница и отклонимо било какву могућност опструкције у раду Аграрног фонда која би само вама нанијела штетно дејство!
 
Као прво, трезорско пословање локалних институција се уводи уз сагласност Министарства финансија Републике Српске, које уз сагласност за проширење Регистра трезорских јединица локалне заједнице додјељује и трезорски код (кућицу) те јединице! Фактички се тим чином предметна јединица уноси у трезорски систем!
 
Као друго, прије обраћања Министарству финансија Републике Српске за уношење нове трезорске јединице, градоначелник мора да обезбиједи Одлуку о преласку те јединице на трезорски систем пословања од стране Скупштине града Бијељина!

Градоначелник није обезбиједио ту Одлуку!
Према мојим информацијама, градоначелник је контактирао Министарство финансија РС и интересовао се да ли може Аграрни фонд да убаци у систем трезорског пословања без Одлуке скупштине града и добио је негативан одговор!
 
Као треће, иако је знао да од свега горе побројаног има само вољу да Аграрни фонд стави под своју апсолутну контролу, иако је оснивач Аграрног фонда Скупштна града Бијељина, градоначелник је узео папир и написао ,,Одлуку" о преласку Аграрног фонда на трезорски систем пословања и ударио печат!

Буквално се мора констатовати да је Одлука само написана, јер ријеч донијета није адекватна, пошто од процедуре није испоштовано ништа!

С обзиром да нису обезбијеђене законске процедуре, градоначелник је у овом случају ушао у зону за правног насиља и написао НИШТАВНУ Одлуку!

Опет је подцијенио Скупштину града Бијељина, покушавајући да је прескочи, покушао је да дезавуише Аграрни фонд у свом образложењу, иако је у 2021. години учињен велики помак у његовом раду и остварени најуспјешнији резултати од оснивања!

Без обзира што је у 2021. години Аграрни фонд исплатио подстицај за рекордних 2.300 пољопривредних произвођача, са рекордним висинама износа по грантовима подстицаја, исплатио рекордних 1,5 милона КМ, подијелио кречњак без и једне једине примједбе, градоначелник је себи дао комодитет да лоше оцјењује наш рад у протеклој години! Инсинуације о раду Аграрног фонда су му, најблаже речено, срамотне и јако нам је жао због тога, али се надамо да то неће утицати на квалитет наших услуга пољопривредницима Семберије у наредном периоду! Ипак су  и Градска управа и градоначелник и Аграрни фонд, прије свега, сервис свих грађана Семберије, па и пољопривредних произвођача!

Стога се надам да ће градоначелник хладне главе добро размислити, вратити се у законске оквире и своје надлежности ставити у функцију, а не у опструкцију пољопривредних произвођача, јер је као и ја дијете са села’’, наводи директор Аграрног фонда дипл.инг.маш. Златан Лазаревић.