СКУПШТИНА ОДЛУЧИЛА: СЛИЈЕДИ УРЕЂЕЊЕ КОРИТА РИЈЕКЕ ЈАЊЕ :: Semberija INFO ::

 

СКУПШТИНА ОДЛУЧИЛА: СЛИЈЕДИ УРЕЂЕЊЕ КОРИТА РИЈЕКЕ ЈАЊЕ


Током 2014. године МЗ Јања је у два наврата била плављена водама Дрине и Јање. Захваљујући заједничком ангажману локалних власти на једној и међународних донатора на другој страни, корито ријеке Јање је у периоду од 2017. до 2020. године проширено и уређено на начин да је елиминисана свака могућност будуће поплаве. Ново ријечно корито је пројектовано и изграђено тако да обезбиједи максималан проток воде, односно падавина које се на овом подручју могу очекивати у наредних неколико деценија.

Међутим, становници Јање имају нови проблем. О чему се ради? Корито ријеке Јање је уређено кроз три фазе. Централни дио, кроз насељено мјесто, рађен је први а потом дио корита узводно од Јање према Модрану. Радови на тој другој дионици довели су до настанка великих количина муља и његовог накупљања у раније уређеном ријечном кориту прве фазе.

Усљед постојања различитих тумачења по питању надлежности за одржавање корита ријеке Јање између ЈП „Воде Српске“ и ЈП „Воде“ Бијељина претходне године су прошле без озбиљнијих интервенција.

Насупрот њима, ентузијасти окупљени око удружења  Еко зелени „Дрина Јања“ из Јање у пар наврата косили су коров на новоформираним земљаним наносима.
 

-Док администрација расправља и чека, живот не може да чека. Неколико нас, љубитеља природе, уз велику подршку наших комшија неколико пута смо у кориту ријеке Јање косили коров, сакупљали смеће и чистили земљане наносе на појединим дијеловима корита. Наше еколошко удружење није у стању у потпуности уредити ријечно корито, али нисмо хтјели ни сједити скрштених руку. Јања заслужује лијепу и чисту ријеку и драго ми је да, према информацијама које смо добили, ускоро почињу радови на извлачењу земљаних наноса из корита ријеке Јање“, рекао је за портал ,,Семберија инфо'' Елвир Ибришимовић, члан удружења  Еко зелени „Дрина Јања“.
 
Скупштина града Бијељина недавно је, наиме „пресјекла“ спорење између јавних водопривредних предузећа и одредила износ од 150.000 КМ које ће ЈП „Воде“ Бијељина у периоду од 2022. до 2024. године утрошити како би се ријешио проблем корита ријеке  Јање. Како смо сазнали у овом Јавном предузећу, поступак јавних набавки је завршен, изабран је извођач радова и у наредним данима се очекује почетак радова. Извођач радова је предузеће „ГМ-Пром“ из Бијељине.
 

Рјешавамо проблем ријечног корита
 
-Када смо ушли у процес уређења корита ријеке Јање било би логично да се то радило од Модрана према ушћу у Дрину. Међутим, били смо условљени донаторским средствима, па су се дионице корита уређивале редослиједом добијања новца од донатора. Тако је настао овај проблем. На неколико сједница градске Скупштине постављао сам одборничка питања и тражио од надлежних да приступе рјешавању овог питања. Драго ми је да ће радови ускоро почети и да ћемо мирнији дочекивати сваку сљедећу кишу“, рекао је за „Семберија инфо“ Мустафа Градашчевић, потпредсједник Скупштине града Бијељина.