ДУХОВНА АКАДЕМИЈА ПОСВЕЋЕНА СВЕТОМ ПАНТЕЛЕЈМОНУ :: Semberija INFO ::

 

ДУХОВНА АКАДЕМИЈА ПОСВЕЋЕНА СВЕТОМ ПАНТЕЛЕЈМОНУ


Foto: Semberija info
Под покровитељством Града Бијељина, а у организацији СПКД Просвјета, ЈУ Градског позоришта Семберија, ЈУ Музичке школе Стеван Стојановић Мокрањац и других удружења и институција културе, вечерас је у Центру за културу “Семберија” одржано се Пантелинско духовно вече.



 Скуп је благословио лични изасланик  епископа  звоничко-тузланског господина Фотија, свештеник Синиша Шаренац, који се присутнима обратио пригодном бесједом о Светом Пантелејмону.

Госте је у име домаћина поздравио предсједник Скупштине Града Бијељина Александар Ђурђевић и градоначелник Града Бијељина Љубиша Петровић, који је поручио да је имати за за заштитника Светог Пантелејмона велика је благодат, али и велика обавеза.


 -Живјети и радити што више у складу са начелима која је, слиједећи Христов пут, поставио Свети Пантелејмон, најбољи је начин да се постигне напредак. Наравно, у жељи за напретком, не сметнимо с ума да је љубав према ближњем и разумијевање сваког човјека као људског бића, једнаког нама, главна овоземаљска вриједност коју је узвисио Свети Пантелејмон својим светачким животом. Ни најмање не поредећи тежину искушења Светог Пантелејмона са нашим савременим искушењима, ипак смо свјесни да свако вријеме носи своје изазове и да од сваког човјека и сваке заједнице зависи колико успјешно ће их побиједити. Семберци никад себи не дозвољавају да губе вријеме. Бог нам је дао плодну равницу, на одличном положају од давнина, на ушћу двије велике воде и раскрсници путева. Научили смо да радимо и стварамо и да оплемењујемо нашу Семберију. Наши људи се јуначки боре и не само да одржавају, него и проширују привредни живот, али и уводе нове технологије и пословну филозофију у складу с временом. Бијељина је показала да може и зна како бити средиште и покретач развоја, али само стабилан регион може тај развој осигурати. Спремни смо да градимо мостове и везе и то нам је једини начин да опстанемо.Срећна слава свим Бијељинцима, свима који славе Светог Пантелејмона као породичну славу, а гостима желим угодан боравак у нашем граду, дошли сте међу пријатеље”,нагласио је Петровић.
Културно-умјетнички програм Пантелинске духовне вечери по први пут  је био у потпуности духовног карактера, чему је био прилагођен и сценски амбијент, као и наступ глумца  Градског позоришта Семберија и хора Свети Ђорђе.

(Семберија инфо)