Представљене пословне идеје Импакт инкубатора пословних идеја :: Semberija INFO ::

 

Представљене пословне идеје Импакт инкубатора пословних идеја


Данас су у просторијама Иновационог центра за одрживи развој Бијељина - ИнЦОР,  Инвестицијска фондација „Импакт“ и Град Бијељина организовали јавно представљање пословних идеја.

Као резултат сарадње и предузетничке обуке која је трајала шест модула у ИнЦОР – у Бијељина, седам полазника је представило своје пословне идеје, а  најбоље рангирани добијају додатну стручну, менторску и финансијску подршку  у износу од 5.000 конвертибилних марака.


-Одсјек за локални економски развој у сарадњи са Инвестицијском фондацијом „Импакт“ реализује пројекте које се односе на промоцију предузетништва и увећавање пословних идеја. Наши учесници су прошли кроз шест модула, а ми смо ту да им помогнемо, да им пружимо медијску, менторску , финансијску и сваку другу подршку која им буде била потребна у овом моменту. У току ове године имамо експанзију равоја самосталних предузетника, јер је измјенама закона омогућено да они брже и лакше отварају своје фирме. Имали смо прилику да кроз ових шест модула, пролазе учесници који су добили средства и на нашу велику радост, њихови бизниси се и даље настављају и веома су успјешни“, истакла је Вања Ступар из Одјељења за привреду у Градској управи Града Бијељина.


-Грађани Бијељине су већ навикли на Импакт инкубатор пословних идеја и претпостављам да ће данас бити преко 30 бизниса који су подржани. Важно је споменути да су сви бизниси који су у претходне три године подржани и даље активни и успјешно послују. Данашња презентација је финални дио првог дјела програма, а након тога они настављају са менторском подршком, што је и најважније, али и са промотивном и стручном подршком. Обука траје два мјесеца укључујући финализацију пословних планова, пословних модела и финансијских пројекција. Овај процес се генерално не завршава никада, јер они имају цјеложивотну подршку од Фондације „Импакт“ и свих других актера који могу помоћи када у питању развој предузетништва и њихових бизниса“, рекао је Сенаид Ђозо, извршни директор Фондације „Импакт“.


Азур Тимић, један од полазника који је данас представио пословну идеју рекао је да је ријешио да постане предузетник из разлога јер је одлучио, како он каже „узме свој живот у своје руке“.


-У Фондацију „Импакт“ сам дошао да научим оно што се у школи не учи, али и да добијем од њих средства да бих могао да започнем свој бизнис. Одлучио сам се да се опробам у рециклажи пластике, јер смо сви свјесни да је у граду пуно смећа и дивљих депонија. Мојом идејом рјешавамо тај проблем, а успут и зарадим нешто новца, за себе, своје упослене и породицу. Вриједност ове инвестиције је око 22. 000 конвертибилних марака, да би се обезбиједиле машине, камион и канцеларијски материјал“, рекао је Тимић.

Сања Јовић, једна од полазника која је данас представила пословну идеју казала је да се пословна идеја ње и њене колегинице односи на производњу декоративних предмета од гипса, епокси смоле, миришљавих сапуна и свијећа.


-У овој области немам искуства, јер ово спада у групу занатских дјелатности, која је на овим просторима тренутно занемарена, тако да нам је и то била једна од мотивација да пробудимо свест код људи да се баве занатском делатности. Занатска делатност треба да се наслеђује и да се остави нашој деци као наслеђе. Моја колегиница и ја смо тренутно незапослене, тако да је ово одлична идеја да уз помоћ Фондације „Импакт“ и Градске управе Града Бијељина успемо да региструјемо нашу делатност. По нашим прорачунима и пословном плану, да би покренуле бизнис потребно је око 20.000 конвертибиних марака“, рекла је Јовићева.

Ивестицијска фондација „Импакт“ и Град Бијељина од 2018. године успјешно реализују Инкубатор пословних идеја  и до сада су подржана 24 пословна подухвата.

Семберија инфо