ГРАД БИЈЕЉИНА: 104. ГОДИНЕ ОД ОСЛОБОЂЕЊА У ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ :: Semberija INFO ::

 

ГРАД БИЈЕЉИНА: 104. ГОДИНЕ ОД ОСЛОБОЂЕЊА У ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ


Парастосом херојима борбе за слободу у Првом свјетском рату, полагањем  цвијећа на споменик краљу Петру I Карађорђевићу и пригодним културним програмом, обиљежена је 104. годишњица ослобођења Бијељине у Првом свјетском рату. Бранислав Томић, предсједник Удружења „Краљевина Србија“, истакао је да Бијељина обиљежава један од најзначајнијих догађаја у свом постојању.

- Славна српска војска је прије 104 године донијела слободу у ове крајеве. Народ у овим нашим крајевима вијековима је чекао слободу, робујући под Отоманском империјом и Аустро-Угарском монархијом. Треба се подсјетити да су њемачке окупационе снаге по доласку у Бијељину, на почетку Другог свјетског рата, прво срушиле споменик краљу Петру и забраниле прославу дана ослобођења у Великом рату. Споменик краљу Петру је обновљен, а надамо се да ће 10. новембар поново бити обиљежаван као Дан града”, рекао је Томић.



Предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић је нагласио да је ово један од најважнијих датума у историји Бијељине.
- На овај значајан датум одајемо почаст свим жртвама, а самим тим да покажемо да његујемо слободарску идеју и не заборављамо све оно што је значајно за наш народ”, рекао је Ђурђевић.

Градоначелник Љубиша Петровић такође је нагласио да је овај датум изузетно значајан за Бијељину.
- Велика је жртва поднесена у периоду од 1912. - 1918. године, а на нама је да то не заборавимо и да се увијек с поштовањем сјећамо свих жртава. Урадићемо све да их на достојанствн начин спомињемо и радимо по њиховим начелима”, рекао је Петровић.

​Обиљежавање значајне годишњице, Град Бијељина је организовао са Удружењем „Краљевина Србија“.


Семберија инфо - О. Стјепановић