НАЗИРЕ ЛИ СЕ РЈЕШЕЊЕ ЗА СТАНАРЕ НАСЕЉА ГТЗ :: Semberija INFO ::

 

НАЗИРЕ ЛИ СЕ РЈЕШЕЊЕ ЗА СТАНАРЕ НАСЕЉА ГТЗ


У згради Градске управе Града Бијељина данас је одржан састанак са основном темом рјешавања стамбеног питања становника насеља ГТЗ у Бијељини. Састанку су поред градоначелника Бијељине, присуствовали представници Републичког сектретаријата за избјегла лица и миграције, Министарства за људска права и избјеглице БиХ, УНХЦР-а, ОСЦЕ-а и ОХР-а.

Према ријечима градоначелника Љубише Петровића постоји заинтересованост велике већине станара у насељу ГТЗ на Пет језера да своје стамбено питање напокон ријеше путем откупа стамбених јединица у којима годинама живе.

-Данас смо чули ставове људи из Републичког сектретаријата за избјегла лица и миграције при влади РС и Министарства за људска права и избјеглице БиХ да су сагласни да кренемо у рјешавање овог проблема. Међутим , остали смо ускраћени за став ОСЦЕ-а и ОХР-а. Договорено је да се сљедећи састанак одржи у наредних мјесец дана и да тада добијемо њихову дефинитивну одлуку“, рекао је градоначелник Петровић напоменувши да ће, уколико изостане подршка међународних организација, Градска управа и Скупштина Града започети формалнопрвне процедуре којима би се ријешило стамбено питање за преко 100 станара у овом насељу.


 
Прије готово двије деценије њемачка донаторска агенција ГТЗ у Бијељини је у сарадњи са домаћим властима изградила насеље за социјално угрожено избјегло становништво. Међутим , ни до данас нису ријешени имовинско-правни односи тако да становници овог насеља нису добили рјешења о власништву над становима. Они и данас, сваке године, добијају нова рјешења којима се продужава њихово право на кориштење објеката.

Семберија инфо