РиТЕ Угљевик - Обиљежено 68 година од највеће трагедије угљевичког рудника :: Semberija INFO ::

 

РиТЕ Угљевик - Обиљежено 68 година од највеће трагедије угљевичког рудника


Поводом обиљежавања Дана рудара радници Рудника и Синдиката РиТЕ Угљевик данас су на спомен – обиљежју у Мезграји положили вијенце и одали почаст рударима страдалим у највећој трагедији од оснивања угљевичког рудника.
 
"Овдје смо данас испред споменика трагично страдалим рударима који су се 18. јуна 1954. године утопили у јами "Млини”. Желимо да, као и сваке године, уочи славе рудара Свете великомученице Варваре, наше заштитнице, одамо почаст страдалима у тој трагедији, највећој од како постоји наш рудник", рекао је Недељко Јосиповић, руководилац смјене.


 
Подсјетимо, у јами “Млини” 1954. Године, усљед наглог потапања јаме, страдала је цијела једна смјена рудара који су у том моменту били у јами. 15 људи изгубило је живот, а испумпавање воде и вађење рудара трајало је 76 дана.

Том приликом погинули су Неђо Манојловић, Славко Манојловић, То- мо Радовановић, Чедо Станковић, Јово Ристић, Милан Василић, Небојша Маринковић. Ибро Мујезиновић, Ризван Софтић, Хасан Харачић, Мехмед Билалић, Мехо Бећић, Ахмет Хусић, Смаил Смаиловић и Незир Бркић.