Подијељени новогодишњи пакетићи најмлађим члановима Удружења Словака Семберије „Јурај Јаношик“ Бијељина :: Semberija INFO ::

 

Подијељени новогодишњи пакетићи најмлађим члановима Удружења Словака Семберије „Јурај Јаношик“ Бијељина


У склопу обиљежавања Божића по григоријанском календару, данас је одржано Божићно богослужење у Словачкој евангелистичкој цркви у Бијељини. Такође, најмлађим члановима Удружења Словака Семберије „Јурај Јаношик“ Бијељина подјељени су новогодишњи пакетићи које је обезбиједила Градска управа Града Бијељина и пакетиће које је обезбиједио Бискупски уред Словака из Новог Сада.



Данијел Штефек, предсједник Удружења Словака Семберије „Јурај Јаношик“ Бијељина, рекао је да данашњи догађај представља уједно и завршну радионицу пројекта „Словачки језик у срцу и на уснама“, који је подржан и финансиран од стране Градске управе Града Бијељина, уреда за Словаке и Министарства просвјете и културе РС.



- Овај пројекат се већ трећу годину за редом проводи и циљ пројект је учење језика, културе и обичаја, првенствено међу млађим нараштајима.Очување идентитета, језика и писма једно од основних обиљежја једног народа. Наше Удружење годинама у назад се труди да очува идентитет Словака на овим просторима“, казао је Штефек и истакао да је ова година била веома успјешна за Удружења Словака Семберије „Јурај Јаношик“ те да су у току јула ове године реализовали пројекат „Позоришне љествице“, али и да су захваљујући Градској управи Града Бијељина реализовали пројекат климатизације Словачке цркве.

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине истакао је да Град Бијељина наставља традицију да буде ослонац и подршка Словачкој заједници у граду Бијељина, те да ће тако бити и у будућности.



- Градска управа са Удружења Словака Семберије „Јурај Јаношик“ има изузетно лијепу сарадњу, односно Одјељење за друштвене дјелатности када је у питању писање пројеката испред овога удружења и свега онога што ће овом удружењу помоћи да сачува идентитет, културу, писмо и језик. Имајући у виду да је Словачка заједница БиХ најмногобројнија у Бијељини и сматрам да град Бијељина као мултиетнички све те различитости претвара у богатство, а њих у предности“, нагласио је Петровић и овом приликом  свим вјерницима који Божић славе по григоријанском календару честитао предстојећи празник и пожелио много мира, здравља, среће и напретка.

Ана Петровић, свештено лице Евангелистичке цркве казала је да је веома важно да се окуљају, како преко цркве, а исто тако и преко удружења.



- Један део Словачке традиције, свакако су и празници који су пред нама. Окупљамо се када смо год у могућности,  јер је веома важно да се чује Словачка реч и да мала деца науче како се обележавају ти дани. Наша богослужења су двојезична, имамо и словачке песме и проповеди и читања на српском језику, јер има много мешовитих бракова да би сви чланови тих породица то могли да разумеју“, казала је Петровићева.


Семберија инфо - С. Јовановић