ЈАЊА - СИЈЕЛО У ПОДНЕ 2023 :: Semberija INFO ::

 

ЈАЊА - СИЈЕЛО У ПОДНЕ 2023


Премда неуобичајено, првојануарских 15-так степени целзијусових само је додатно поправило атмосферу Сијела у подне које се данас одржало у Јањи, на обали ријеке Дрине. Традиција је дуга преко 20 година, да се првог дана сваке нове године, на истом мјесту окупљају људи...



- Немамо овдје ни улазница ни позивница. Не желимо да се стекне утисак како правимо било какве протекције овдје. Сви добронамјерни људи су добродошли. Првих десетак година "Сијело у подне" је било резервисано за нас, десетак пријатеља. Послије се то ширило, прочуо се добар глас. Људи се за Нову годину сакупе у Јањи са свих страна свијета па онда овдје имамо нешто као јањарску скупштину", са осмјехом нам говори Атлага Градашчевић, један од иницијатора и организатора Сијела у подне.

Од најмлађих до најискуснијих, сви су данас имали прилику окусити рибљу чорбу, јагњеће печење, а ни слаткога није недостајало. Ово друштво је у нову годину ушло са  лијепим жељама за годину пред њима, са осмјесима и шалама. Отео се ту и тамо покоји уздах кад би се поменули стари пријатељи који више нису међу њима.



- Дођу људи који се виде по једном у години. Има и оних које видимо у неколико година по једном, ови што живе по Америкама, Аустралијама, по бијелом свијету... ево један сад дође, пита: Можеш ме препознати? Нисам га видио 20 година, ал' сам га по очима препозн'о. Лопов вел'ки некад био у чаршији", са великим осмјехом нам прича Ризах Буквић и додаје да њих неколико три до четири дана раније раде на припремању свега што је потребно да Сијело у подне прође без проблема. 

У другарској атмосфери чланови овог позитивног скупа вршили су припреме за "Сијело у подне 2024".


​Семберија инфо - И. Гутић