Курбан-бајрам обиљежен у Бијељини, Јањи и Угљевику :: Semberija INFO ::

 

Курбан-бајрам обиљежен у Бијељини, Јањи и Угљевику


Курбан-бајрам или Хаџи-бајрам обиљежен је традиционално на подручју два меџлиса (управе) Исламске заједнице у овом дијелу наше земље, Меџлису Јања и Меџлису Бијељина. У недјељу 11. августа 2019. године, бајрам намаз (бајрамска молитва) обављен је у три џамије у Јањи, четири џамије на подручју општине Угљевик, које припадају Меџлису Бијељина, те у централној бијељинској Султан Сулејмановој Атик џамији.

Атик џамија била је дупке испуњена вјерницима, па се бајрам-намаз клањао и у ходнику, на софи и у дворишту џамије. Након сабах намаза, јутарње молитве, бајрамски говор држао је Мирсад еф. Окановић, имам Атик џамије, а пригодан бајрамски програм учењем Кур`ана, текбирима, салаватима и извођењем илахија и касида, уприличили су мушки чланови хора Мектепског центра Бијељина.

Бајрам намаз предводио је и пригодним говором се обратио Самир еф. Цамић, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Бијељина. Главни имам је са минбера (говорнице) упутио и традиционалну бајрамску честитку:

БАЈРАМ ШЕРИФ МУБАРЕК ОЛСУН!

Бајрамско јутро настављено је дружењем, првим јутарњим заједничким кафама, а потом клањем курбана, породичним окупљањем и ручком. Као и претходних година, све је прошло без иједног инцидента, а обиљежавање Курбан-бајрама наставља се у уторак 13. августа у 11 часова пригодним пријемом у згради градске управе, те  18. Свечаном курбан-бајрамском академијом, истога дана у 20 часова у Центру за културу "Семберија" у Бијељини.

Семберија ИНФО