ШПЕДИТЕРИ И ПРЕВОЗНИЦИ ОДУСТАЛИ ОД БЛОКАДЕ РАЧЕ И ЧЕКАЈУ ДОГОВОР СА УИО :: Semberija INFO ::

 

ШПЕДИТЕРИ И ПРЕВОЗНИЦИ ОДУСТАЛИ ОД БЛОКАДЕ РАЧЕ И ЧЕКАЈУ ДОГОВОР СА УИО


Шпедитери на граничном прелазу Рача одустали су од блокаде царинског терминала планиране за четвртак, 15. август, као знак добре воље за подршку коју им је пружило Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, изјавила је Срни представник шпедитера Радмила Копривица.

Она каже да су на данашњем састанку са министром саобраћаја и веза Републике Српске Неђом Трнинићем указали на проблеме због намјере Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ о измјештању царинског терминала са Раче, те да су добили увјеравање да ће ово министарство учинити све да напокон дође до састанка незадовољних шпедитера и превозника са одговорнима у УИО БиХ.

"Пошто су нас у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске саслушали, показали разумијевање за наше проблеме и изашли нам у сурет, ми ћемо одустати од блокада, очекајући састанак са УИО", навела је Копривица.

Према њеним ријечима, у току је покушај усаглашавања термина састанка незадовољних шпедитера и превозника са одговорнима у УИО, до којег ће, вјероватно, доћи 21. августа. Захтјев шпедитера за останак терминала на Рачи подржавају и превозници из Републике Српске којих има више од хиљаду.

Предсједник Удружења превозника за домаћи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић рекао је данас Срни да превозници и шпедитери неће блокирати царински терминал на прелазу Рача до наредне сриједе, 21. августа, када се очекује састанак са представницима УИО БиХ.

"Нисмо у принципу одустали од блокаде на граничном прелазу Рача, јер, уколико не дође до тог састанка, онда са њима /са УИО/ немамо шта више причати. Организоваћемо сталне блокаде на Рачи и тамо ћемо их чекати, а не да ми долазимо њима у Бањалуку", поручио је Грбић.

Он је напоменуо да је делегација превозника и шпедитера на данашњем састанаку са Трнинићем и представницима Привредне коморе Српске добила подршку од надлежних институција Српске. Грбић је навео и да им је на састанку речено да ће им бити пружена помоћ за рјешавање тог проблема на обострану корист, као и да је Трнинић тражио да се одустане од протеста који ником неће донијети добро.

"Чули смо се и са представницима УИО који су изразили жељу да се закаже састанак идућу сриједу, вјероватно у њиховом просторијама. Пристали смо и затражили да буду присутни и представници Министарства саобраћаја и веза Српске и Привредне коморе Српске", рекао је Грбић.

Нагласивши да су шпедитери и превозници и даље против премјештања терминала са прелаза Рача на другу локацију, за шта имају и подршку надлежних институција, Грбић је навео да би такав корак изазвао додатне трошкове.

Он је најавио да ће од УИО тражити и да одржава постојећи терминал на Рачи, који је сада у катастрофалним условима.

УИО БиХ најавила је измјештање царинског терминала са граничног прелаза Рача због чега су шпедитери у неколико наврата обустављали рад. На овом терминалу се у просјеку дневно обрађују од 200 до 300 царинских папира, а годишњи приход који УИО убире на царинском терминалу Рача је три милиона КМ.

(срна)