Градска управа Града Бијељина: Потписан Споразум за асистенте у настави за ученике са потешкоћама у развоју :: Semberija INFO ::

 

Градска управа Града Бијељина: Потписан Споразум за асистенте у настави за ученике са потешкоћама у развоју


Данас су у згради Градске управе Града Бијељина, Љубиша Петровић,  градоначелник Бијељине,  Далибор Стевић, декан Педагошког факултета у Бијељини и Зоран Деспотовић, директор ЈУ Пољопривредне и медицинске школе Бијељина, потписали Споразум за асистенте у настави за ученике са потешкоћама у развоју.

- Веома је важно рећи да тренутно проводимо пилот пројекат у средњим школама везано за помоћ дјеци која имају сметње у развоју, а која су уписала конкретно Пољопривредну и медицинску школу. Са задовољством морам рећи да смо ми први у Републици Српској који ово раде и да смо прва средина која је кренула у ову проблематику. Студенти Педагошког факултета су ангажовани да раде са том дјецом и већ смо започели те активности и са радошћу улазимо у овај пројекат и потрудићемо се да наши студенти што масовније буду ангажовани и да из тог угла наш студент повећа своје компетенције. Наша намјера је да када проведемо овај пилот пројекат видимо искуства, шта је добро, а шта треба поправити и да покушамо наметнути ово рјешење у цијелој РС. Нажалост, из године у годину имамо све више дјеце која имају посебне потребе и проблеме у развоју, али то не значи да ми њима не треба да пружимо могућност за школовање“, истакао је Далибор Стевић, декан Педакошког факултета.



Зоран Деспотовић, директор ЈУ Пољопривредне и медицинске школе Бијељина, истакао је да је ПиМ школа у овој школској години уписала 11 ученика са потешкоћама у развоју.

- Велика ми је част и задовољсто што смо данас потписали Споразум за асистенте у настави за ученике са потешкоћама у развоју у Пољопривредној и медицинској школи. На задовољство свих нас асистенти су већ почели да раде у школи и имамо позитивне реакције како родитеља и ученика, тако и професора који раде у редовној настави. Надам се да ће ово заживјети на подручју комплетне РС и да ћемо наставити са овом традицијом, јер јако је битно да ми дјеци са потешкоћама у развоју обезбједимо и омогућимо даље школовање“, нагласио је Деспотовић.

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине, рекао је да је данас Споразумa за асистенте у настави за ученике са потешкоћама у развоју први пут потписан у Републици Српској, те да Град Бијељина оснажује процес средњошколског образовања и васпитања.

- Трудићемо да обухват дјеце са потешкоћама у развоју у средњим школама буде сто одсто , да их оснажимо и на тај начин подржимо и рад студената и ученика. На тај начин оснажићемо систем образовања и социјалне инклузије. Стицањем нових знања и вјештина ученици са потешкоћама у развоју додатно ће се оснажити као личности, а студенти и асистенти проћиће једно незаборавно живитно радно искуство. Надам се да ће данашњи Споразум који је потписан послужити као позитиван примјер за све друге локалне заједнице у Републици Српској“, закључио је Петровић.
 
Семберија инфо - С. Ристановић