ТИМСКИ РАД И ДОМАЋИНСКИ ОДНОС – КЉУЧ УСПЈЕХА У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ :: Semberija INFO ::

 

ТИМСКИ РАД И ДОМАЋИНСКИ ОДНОС – КЉУЧ УСПЈЕХА У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ


Претходну годину оцјењујемо веома успјешном у погледу остварених пословних резултата. Приходи су повећани у односу на претходну годину за 9,60%, односно за 3,30% у односу на планиране, док је дошло и до повећања расхода на које Друштво није могло утицати, те су у 2022. години повећани за 4,05% у односу на 2021. годину и 1,18% у односу на планиране, а узроковани повећањем општег нивоа цијена и повећањем цијена рада. Сада када можемо сумирати све што смо постигли у току претходне године, могу рећи да је за цијели тим, али и за мене лично, протекла година била веома изазовна, али истовремено и јако успјешна, наводи в.д. директор А.Д.”Град” Бијељина Ратомир Драганић.

Оно што би се посебно могло издвојити у 2022. години јесте одржавање јубиларног XX Међународног сајма пољопривреде, лова, риболова и екологије „ИНТЕРАГРО 2022”, гдје смо веома успјешно и репрезентативно представили не само Друштво као организатора, него и Град Бијељину и читаву регију. Велика је част била, али обавеза и одговорност, да је у то вријеме Бијељина била центар збивања у Републици Српској, да је Сајам отворила предсједница Жељка Цвијановић, да смо били домаћини Земљи партнера сајма Републици Сјеверној Македонији, као и великом броју званичника, институција, привредних субјеката и појединица из земље и иностранства.

Такође, оно што је обиљежило 2022. годину јесте и рјешавање статусног питања Друштва гдје је надлежност са Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију прешло на Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства. То нам у многоме олакшава даље пословање, обзиром на дјелатност којом се бавимо.

У 2022. години, као и у овој, нисмо посезали за повећањем цијена услуга нашим комитентима иако смо свједоци повећања и раста цијена у свим сегментима привреде. Нисмо хтјели на тај начин да им и ми стварамо додатно ионако велико оптерећење.

У погледу 2023. године, предложен је и усвојен План пословања А.Д.”Град”. Љествицу смо подигли на један виши ниво, тако да нас сада очекује јако изазовна година у смислу да ту љествицу морамо достићи. Да би се иста достигла биће неопходна и помоћ ресорног министарства и надлежних институција, која је била и у претходној години, али не толико довољна. Исто тако у наредном периоду очекујемо и већу подршку Градске управе Града Бијељина. Наравно, на првом мјесту се уздамо у своје ресурсе и капацитете за које сматрамо да су сасвим довољни за остварење циља. Планирамо да у наредном периоду своје капацитете искористимо и за проширење дјелатности, а на првом мјесту пројекта “Бијељина сајамски град”. И даље су у току преговори око увођења дигитализације у области пољопривреде, чији би ми били носилац, а ради се о дигиталној платформи која ће повезати тржишта, привредне субјекте, пољопривреднике, али дати им и правовремене и благовремене информације о свим кретањима, плановима и осталом везано за ову област. Када је у питању газдовање пијацама, односно Агротржним центром, план је укључивање надлежних институција у рјешавање проблема продаје на илегалним мјестима и усмјеравање продаје пољопривредних производа и стоке на Кванташку и Сточну пијацу.

Што се тиче Међународног сајма пољопривреде за ову годину, треба истаћи да смо већ кренули са првом фазом припрема. Сајам је уписан у каталог међународних сајмова и одржаће се у периоду од 20. до 22.09.2023. године. Оно што нас радује јесте чињеница да смо већ контактирани од стране Републике Чешке, Републике Мађарске и Републике Црне Горе. У склопу припрема Сајма планирана је посјета сајмовима у Новом Саду, Београду, Бјеловару, Мостару и др.

И на крају, слиједећи концепт друштвено одговорног пословања А.Д.”Град”  ће и убудуће наставити радити у циљу остваривања најбољих пословних резултата у складу са очекивањима својих запослених, комитената, пословних партнера и шире друштвене заједнице, наводи се из А.Д.”Град” Бијељина.