Републичка омладина Српске обиљежила Међународни дан матерњег језика :: Semberija INFO ::

 

Републичка омладина Српске обиљежила Међународни дан матерњег језика


Републичка омладина Српске /РОС/ обиљежила је данас на градском тргу у Бијељини 21. фебруар – Међународни дан матерњег језика, а чланица Повјереништва РОС-а Ана Бајић истакла је да је УНЕСЦО утврдио овај датум 1999. године с циљем промовисања језичке и културне разноликости.
 
Бајићева , која је професор српског језика и књижевности, навела је да је РОС овом акцијом одлучила да подсјети грађане на важност српског језика и његово очување.
 
- Организовали смо се и осмислили пригодне летке, букмаркере и чоколадице за најмлађе, на којима смо истакли неке важне чињенице о настанку српског језика, правописним правилима и ћирилици. Осим тога, подсјетили смо се шта су о српском језику рекли наши велики књижевници, мислиоци и научници – рекла је Бајићева.
 
Она је додала да ће акција обиљежавања Међународног дана матерњег језика бити уписана у радни календар РОС-а као традиционална, те да захваљује свим грађанима који су се данас зауставили код пулта на градском тргу и попричли са младима о овој важној теми.
 
- Ми млади смо на неки начин завјетници културног блага које су нам у насљеђе оставили Вук Стефановић Караџић и други наши великани. Морамо им бити захвални, али истовремено и свјесни одговорности према матерњем језику – закључила је Бајићева.