Први човјек Бијељине се хвата за сламку :: Semberija INFO ::

 

Први човјек Бијељине се хвата за сламку


БИЈЕЉИНА - Након што су на снагу ступили акти бијељинске Скупштине који трасирају пут опозива градоначелника Љубише Петровића (СДС), он је јуче од изборних и правосудних институција затражио да они буду поништени, тврдећи да нису у складу са законом те да нема новца у каси за те намјене, али то је демантовао први човјек локалног парламента.

Иницијативу за опозив Петровића покренула је коалиција окупљена око СНСД-а у којој су и СДСС, ДЕМОС, СП, УС и Покрет за Бијељину јер, како кажу, не води добро град, а 8. фебруара је потврђена у Скупштини у виду одлуке на основу које би бирачи на биралишта требало да изађу 19. марта.

Међутим, Петровић је са правницима поднио седам аката и затражио надзор и оцјену законитости одлука о опозиву те формирању комисије за његово спровођење, односно њихово поништење. Он сматра да су прекршене бројне законске одредбе доношењем тих одлука због чега је затражио одговоре и од Уставног суда Републике Српске, бијељинског Окружног суда те Републичке изборне комисије, односно Централне изборне комисије БиХ.

- Да би биле избјегнуте сложеније правне посљедице и непотребно трошење буџетских средстава, одлуке по овим актима треба донијети до 19. марта. Већина свјесно крши закон од почетка покретања мог опозива и то говори да су им циљеви супротни од оних за које се залажу пред народом Семберије. Чврсто вјерујем да до избора неће доћи и да ће народ на референдуму рећи “не” опозиву и показати да је прочитао њихове јефтине намјере - поручио је.

Он је устврдио да новца за његов опозив нема, те да је као извршилац буџета искористио право да новац преусмјери за субвенције родитељима чија дјеца похађају приватне вртиће.

Предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић јуче је подвукао да је иницијатива прошла законом предвиђене процедуре и да је новац за рад Комисије за спровођење референдума 19. марта неспоран. Ђурђевић је рекао да је ова иницијатива изгласана вољом 25 одборника у Скупштини.

- Тада је изгласана и одлука о формирању комисије за спровођење опозива те о покретању опозива којом су дефинисана финансијска средства предвиђена за спровођење поступка - рекао је Ђурђевић на конференцији за новинаре у присуству одборника који чине скупштинску већину.

Он је подсјетио да је нешто раније Скупштина усвојила и буџет града за 2023. годину, као и одлуку о извршењу буџета за ову годину којом су забрањене једностране реалокације градоначелника и да свака мора проћи у Скупштини.

- С обзиром на то да нисмо имали таквих реалокација, а које су добиле сагласност Скупштине, сва средства која су поменута предвиђеним актима су и даље на располагању - рекао је Ђурђевић.

Он је навео да оно што је било најављено, а што се и види, је пуна опструкција процеса опозива од стране градоначелника који не преза ни од прекршаја и кршења закона.

- Ако се ове информације потврде као тачне, бићемо у обавези да поднесемо низ кривичних пријава - рекао је Ђурђевић.

Саговорници “Гласа Српске” из Републичке изборне комисије тврде да ће се и они, као и Уставни суд, у року огласити о наводима Петровића. Кажу да расплет могу промијенити само судије ако прихвате тврдњу да је прекршен Изборни закон.

Листићи


Вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић изјавио је јуче да Комисији за спровођење референдума не треба новац те да не зна на који начин ће уопште бити спроведен референдум новцем који није планиран у буџету.

- Не знају се детаљи јавне набавке листића и њихове заштите и нумерације - додао је Миличевић који је “преживио” покушај опозива с мјеста начелника у Теслићу.


Глас Српске