Минић: Град Бијељина својим пропустима спријечила помоћ Владе РС у вријеме суше :: Semberija INFO ::

 

Минић: Град Бијељина својим пропустима спријечила помоћ Владе РС у вријеме суше


Министар пољопривреде Републике Српске Саво Минић позвао је данас произвођаче, посебно мљекаре из Семберије, да се обавезно пријаве за додјелу подстицаја и не пропусте предвиђене рокове, а одговарајући на питања новинара Минић је оцијенио да не постоји никаква сарадња градоначелника Бијељине са Владом Српске, наводећи да је локална управа својим пропустима спријечила Министарство пољопривреде и Владу да новчано помогну пољопривредницима у санацији посљедица прошлогодишње суше.


 
- На подручју града Бијељине нисмо имали проглашење стања елементарне непогоде суше, што је био услов да се покрене низ активности када је у питању републички ниво. И ви онда будете лицемјерни и питате лично именом министра који је дошао прије мјесец дана, гдје је накнада за штету од суше, иако онај ко је требао, није провео потребну процедуру - рекао је Минић указујући на понашање актуелног градоначелника Бијељине.
 
Минић је нагласио да политички анимозитети не смију бити препрека за сарадњу у рјешавању проблема на локалном нивоу, уз помоћ Владе или других институција Републике Српске.
 
- Шта то подразумијева? То подразумијева да чим прогласите стање елементарне непогоде суше, да ангажујете низ комисија и утврдите стање у којој мјери је та суша нанијела штету, на којим културама, да би се могло одреаговати конкретно, а не да то буде нека паушална накнада - истакао је Минић.
 
Он је најавио и да нови Правилник за подстицаје враћа у оптицај мјере које су се у ранијем времену показале као корисне за рурални развој.
 
- Прилаз у наша села, изградња тржница, инфраструктуре и све друго, треба да кандидује локална заједница јер она најбоље зна шта су проблеми њених грађана, поготово у руралним подручјима - закључио је Минић.
 
Влада Републике Српске ове године обезбиједила је фонд од 180 милиона конвертибилних марака намијењен за подстицаје пољопривредним произвођачима и руралном развоју, а правилима за додјелу подстицаја снижен је праг којим су обухваћени и произвођачи са мањом производњом на својим газдинствима.