Становници мјесне заједнице „Вељко Лукић“: Град Бијељина није ничија прћија :: Semberija INFO ::

 

Становници мјесне заједнице „Вељко Лукић“: Град Бијељина није ничија прћија


Становници мјесне заједнице „Вељко Лукић“ огорчени су недомаћинским и неодговорним понашањем градоначелника Петровића и Градске управе који су, игнорисањем захтјева грађана приликом реконструкције Улице Стефана Дечанског, створили огроман број проблема и изазвали затварање привредних објеката.



Учестали прекиди у снабдијевању водом, кварови подземних инсталација, неприступачни прилази у дворишта, сужење коловоза, умањен број паркинг мјеста, заједно са кашњењем радова који су се требали завршити 31.12. 2022., само су неки од узрока општег незадовољства и најаве блокаде наставка радова на Коридору.



„Вјерујте да ће се људи организовати и нећемо дозволити наставак радова. Није општина ничија прћија. Општину смо и ми бранили када је требало и општином и ми треба да управљамо, да доносимо одлуке и да се уваже наши савјети. Нажалост, млади људи данас само чезну да обују лаковане ципеле и да са закрпама на рукавима сакоа шетају по општини, да заузму своје позиције и узимају добру плату. И ја сам магистар пољопривредних наука, могу да радим у општини, али нисам тамо, јер могу да зарадим да и ја и моја породица егзистирамо“, истакао је Радослав Секулић, један од становника дијела улице чија реконструкција је у току.

Секулић истиче да друга мјесна заједница по бројности на подручју града Бијељине не жели више да „трпи терор и катастрофу“ коју проводи локална власт.



„Ова улица је раније била приступачнија и многе фирме су оствариле профите, а тиме и општина. Када су се у буџет сливали милиони од пореза и доприноса онда смо им били добри. Сада се због непритупачности нових прилаза локалима многе фирме затварају. Мислим да оваквим рјешењима почињемо да личимо на велику неуређену махалу“, каже Секулић изражавајући незадовољство суграђана што радови који трају пола године блокирају главни улаз у град из правца Брчког.

Предсједник Савјета МЗ „Вељко Лукић“ Саша Томић каже да трпи велике притиске грађана да нешто учини, али и огромну опструкцију и неразумијевање градске управе која одбија сарадњу.



„Никада нам није предочен план реконструкције, нисмо могли дати приједлоге тако да сада имамо сужене приступе локалима, високе тротоаре, улица је сужена за пола метра иако је требала бити шира. Тражили смо постављање фиксног радара, али су постављени лежећи полицајци који оштећују возила“, каже Томић.

Предраг Вујић је истакао да треба говорити истину и да је новац за овај пројекат дала Влада Републике Српске, а не локална управа, а да га садашњи градоначелник само троши на погрешан начин.



„Ево већ трећи мјесец касне радови. Али градоначелник свугдје касни. Борцима који су гинули, давали дијелове тијела за Републику Српску каснио је 40 минута на славу и то је непоштовање њих. Ово овдје је непоштовање грађана. Као што је непоштовање народа када прима Шмита или Џаферовића који је стајао иза одреда Ел Муџахид. Мислим да се Петровић бави високом политиком и да нема времена за овакве, за њега, очигледно мале ствари“, каже Вујић.

Рок за реконтрукцију Улице Стефана Дечанског за коју је Влада Републике Српске обезбиједила 750 000 КМ био је 31. децембар 2022., али је Петровић недавно изјавио како је нови рок 31. март ове године.


 
Дио грађана данас је подсјетио на његову изјаву из маја 2018. године, када је као предсједник Градског одбора Покрета успјешна Српска градњу канализације у Бијељини назвао „зидањем Скадра на Бојани“ и упитали да ли је ово сада његов Скадар.

Вриједност пројекта 'Реконструкција улице Стефана Дечанског у Бијељини' у дужини од 400 метара, на потезу од кружне раскрснице са улицама Незнаних јунака, Цара Уроша и Иве Андрића (кружна раскрсница „Дуд“) до раскрснице са Мачванском улицом износи укупно 1.000.000 КМ.