ЂУРЂЕВИЋ: ГРАДОНАЧЕЛНИК НЕ БИРА СРЕДСТВА ДА СПРИЈЕЧИ ОПОЗИВ :: Semberija INFO ::

 

ЂУРЂЕВИЋ: ГРАДОНАЧЕЛНИК НЕ БИРА СРЕДСТВА ДА СПРИЈЕЧИ ОПОЗИВ


Предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић је на конференцији за новинаре изјавио да је “градоначелник незаконито и ненамјенски потрошио средства из буџета која су скупштинском одлуком била предвиђена за процес опозива”.

-То је чак и јавно истицао,  чиме је признао да је са директним умишљајем починио кривична дјела самовлашћа и злоупотребе службеног положаја и овлаштења, за шта је Окружном тужилаштву поднесена кривична пријава. Актуелни градоначелник је поступио противно Закону о буџетском систему РС, Изборном закону, Одлукама о буџету и извршењу буџета града”, рекао је Ђурђевић и истакао да је “градоначелник одбио и да да било какву техничку подршку Комисији за провођење референдума, забранио  радницима  Градске управе који су до сада били ангажовани од стране ГИК-а да технички помогну и онемогућио кориштење софтвера и евиденција које су власништво ГИК, а у посједу Градске управе, иако је законом дефинисано да су сви органи, институције и функционери дужни да пруже подршку органима који проводе изборе”.

-Такође, подносећи кривичну пријаву  против Комисије  и предсједнице Комисије, наставио је да свјесно врши притисак с циљем спречавања провођења радњи прописаних Изборним законом РС. Подсјећам да је Комисија у истом саставу проводила локалне изборе 2020. године на којима је и постао градоначеник”, рекао је Ђурђевић и додао да “градоначелник води медијску хајку и противзакониту борбу за отуђење печата Скупштине града”.

-Апсурдне су изјаве да је предсједник Скупштине украо печат. Иначе, скупштински печат му је важан из разлога што је Изборним законом предвиђено да на све акте Комисије и гласачке листиће, обавезно иде скупштински печат. Јасно је да су и ове радње с циљем спречавања печатирања гласачких листића за референдум и спречавање одржавања самог референдум”, рекао је Ђурђевић и нагласио да ће се процес референдума наставити како је предвиђено законом и подзаконским актима, упркос било каквим опструкцијама. Он је такође истакао да градоначелник злоупотребљава службени положај и буџетска средства, јер, како је рекао, “предизборну кампању води буџетским, односно,  народним новцем”.

-Све наведено и још много тога, докази су да имамо посла са појединцем који се грчевито бори за опстанак на власти, те не бира средства како би опструисао и спријечио процес опозива”, рекао је Ђурђевић и поручио да је Бијељини потребан градоначелник који ће тимски радити и водити град путем развоја, јер то град и грађани заслужују.

Семберија инфо