Болница “Свети врачеви”: Озваничен почетак треће фазе јачања сестринства у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Болница “Свети врачеви”: Озваничен почетак треће фазе јачања сестринства у БиХ


Јачање сестринства је од изузетног значаја за кориснике здравствених услуга, како оне који се лијече у болници, тако и у другим здравственим установама, изјавио је професор др Златко Максимовић на првом састанку Управног одбора поводом почетка реализације треће фазе пројекта “Јачање сестринства у Босни и Херцеговини”, на којем су учествовали представници републичког и федералног министарства здравља, Владе Брчко дистрикта, швајцарске амбасаде у БиХ, Фондације Фами и Универзитетске болнице у Женеви.



“Вјерујем да ћемо заједно учинити више на очувању здравља наших суграђана, те да ћемо у наредном периоду још више побољшати здравствене услуге, како у бијељинској болници, тако и у другим здравственим установама”, истакао је професор др Златко Максимовић.

Лоран Рудан, шеф здравственог сектора и регионални савјетник за националну инклузију при Амбасади Швајцарске у БиХ, подсјетио је да Влада Швајцарске већ двадесет година инвестира у здравствене системе у БиХ.
“То је зато што вјерујемо да улагање у приступ здравственим установама представља један од кључних елемената друштвеног развоја. Наш циљ је да се унаприједи квалитет, али и приступ зравственим установама, посебно за рањиве, социјално искључене и сиромашне групе становништва. Што се тиче наше подршке здравственом систему, јачање сестринства је један од кључних елемената тог система. Често се медицинске сестре и техничари посматрају само као асистенти љекара и не препознају се као посебна професија која треба да буде комплементарна са љекарском професијом. С обзиром на то да медицинске сестре и техничари представљају више од половине здравствених радника, неискориштавање њиховог потенцијала, уствари, представља значајан губитак ресурса. За улагање и унапређење медицинских услуга изузетно је важно да су медицинске сестре добро едуковане и образоване, те да њихова професија буде боље призната и препозната као таква”, истакао је Лоран Рудан, истакавши да је битан дио овог пројекта усмјерен на поливалентну патронажу, односно на услуге које медицинске сестре и техничари пружају током кућних посјета пацијентима који нису у стању да сами дођу до здравствене установе. 



“То је изузетно важно да би се дошло и до социјално искључених и рањивих група становништва. Пројекат је подржао развој сестринства и здравствене његе у заједници у 22 дома здравља, док ће у овој фази бити обухваћено 55 здравствених установа. До сада је приступ сестринства у заједници омогућен за милион становника, док је услуге сестринства у заједници добило око 140.000 особа које припадају рањивим групама становништва. Остаје још пуно тога да се уради по питању реформе здравства у БиХ,а Швајцарска ће подржавати овај пројекат и у наредном периоду. Вриједност  пројекта је 11 милиона КМ”, истакао је Лоран Рудан.

Марина Бера, в.д. министра здравства у ФБиХ захвалила се том приликом Швајцарској влади, као највећем донатора у сектору здравства у БиХ.
“Препознали су осјетљиве ствари у здравству, као што је развој сестринства, а морам поменути и пројекат менталног здравља. Развој сестринства подразумијева комплетну реформу у здравству, јер су контакти медицинских сестара и техничара с пацијентом од изузетне важности. Ово је посебно регулисана професија, као што је љекарска, стоматолошка или фармацеутска. За све је потребно вријеме, пуно труда и рада да бисмо остварили жељени резултат. У наредном периоду желимо више радити на јачању патронажних служби”, истакла је Марина Бера.



Доктор Милан Латиновић, помоћник министра у Министарству здравља и социјалне политике Републике Српске изјавио је да сестринство добија своје заслужено мјесто у здравственим системима, јер  медицинске сестре и техничари раде одговоран и тежак посао, што подразумијева и етичност, знање и способност.
“У законској легислативи јасно смо уоквирили сестринску професију кроз израду подзаконских аката. Створили смо простор за унапређење способности рада медицнских сестара. На примарном нивоу здравствене заштите, у домовима здравља опремамо сестринске собе, односно сестринске амбуланте, с акцентом на кућне посјете. Основни циљ је да унаприједимо здравствени систем који ће ефикасно бринути о здрављу грађана у Републици Српској”, нагласио је доктор Латиновић.


Семберија Инфо - Љ. Љубојевић