Данас свечано у манастиру Тавна: Молитве у част Богомајке и вјерe наших предака :: Semberija INFO ::

 

Данас свечано у манастиру Тавна: Молитве у част Богомајке и вјерe наших предака


Много је оних који ће данас, као и претходних година, посјетити задужбину Немањића и његових синова из 14. вијека у Тавни која вјерно чува сјећање на велики празник - Успење Пресвете Богородице. Овај празник у народу је познат као Велика Госпојина и много је оних који данас празнују.

За очекивати је, да и данас велики број вјерника из свих крајева Семберије, Мајевице, Подриња и дијаспоре дође у порту велике светиње у Тавни како би прославили Крсну славу манастира и помолили се у име Богомајке, за здравље и срећу својих најближих и свог народа, а за смирај својх упокојених упалили свијећу.

​Тако се и сама Богородица, након Христовог страдања и распећа, молила у Гетсиманском врту на падини Маслинове горе, за преобраћење тврдоглавог јудејског народа, али и за нове цркве које су апостоли успостављали у разним земљама. Нјене молитвене ријечи и данас су нам потребне ако желимо да корачамо Христовом стазом и проносимо вјеру наших предака како би досегнули суштину овоземаљског живота. Велика Госпојина је празник упокојења Пресвете Богородице који Црква назива и ,,успење", јер је Богородица уснула да би се пробудила за вјечно блажени живот.