БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ДАНАС ОРГАНИЗОВАН БЕСПЛАТНИ СКРИНИГ ПРЕГЛЕД ГЛАУКОМА :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ДАНАС ОРГАНИЗОВАН БЕСПЛАТНИ СКРИНИГ ПРЕГЛЕД ГЛАУКОМА


Око 100 грађана Бијељине и околине данас је обавило превентивне офталмолошке прегледе које је организовала Болница “Свети Врачеви” од 9 до 13 часова у оквиру Свјетске недјеље борбе против галукома. Код осам особа су пронађене повишене вриједности очног притиска. Међу њима је и тридесетпетогодишњи М.Д. из Бијељине који је сасвим случајно дошао на преглед. 

- Имао сам благе главобоље ових дана и то је све. Ништа више нисам осјећао. Данас сам сазнао да имам повишен очни притисак и упућен сам на даљу дијагностику. Да није било ове акције, не бих никад ни дошао”, рекао нам је М.Д. након прегледа.



- Пријатно сам изненађена, јако корисна акција за нас који немамо времена да идемо код љекара на контролне прегледе. Врло брзо сам све завршила и веома сам задовољна”, каже Зорица С. из Дворова. 

- Дијагностикован ми је глауком прије три године. Губила сам и свијест. Користим редовно терапију. Ових дана имам главобоље и искористила сам ову прилику да без заказивања преконтролишем очни притисак. Хвала вам”, рекла је након прегледа наша суграђанка. 

Шездесетдеветогодишњи Д.С. из Бијељине каже да никада раније није мјерио очни притисак. “Вјерујте, да није било ове акције данас, вјероватно никад не бих ни провјерио очни притисак. Сад ми је лакше, јер је све уреду. Поздрављам ову активност наше болнице и требало би да имамо више.”

Бесплатни превентивни прегледи су обухватали мјерење очног притска и биомикроскопски преглед предњег и задњег сегмента ока. Нормалне вриједности очног притиска се крећу од 10 до 22 ммХг. Један од најзначајнијих ризичних фактора код већине глаукома је повишени очни притисак.

Глауком је прогресивна болест очног живца која, ако се не лијечи, може довести до сужавања виднога поља, пропадања очног живца и знатног па и трајног губитка вида. Долази без симптома и зато га зову „тихим крадљивцем“ или „тихим убицом“ вида. Глауком је други узрок сљепоће у свијету. Тренутно је, као посљедица глаукома, слијепо више од 6 милиона људи у свијету.