Огласило се школско звоно у Семберији :: Semberija INFO ::

 

Огласило се школско звоно у Семберији


Школским звоном званично је оглашен почетак још једне школске године за ученике основних и средњих школа у Семберији. У школске клупе сјело је око 8.500 основаца и око  4.000 средњошколаца. Ово је био посебан дан за првачиће, који су у школама дочекани уз пригодан програм и са луткарским представама.

Љубица Млађеновић, шеф одсјека у Одјељењу за друштвене дјелатности, каже да је у јуну било уписано 905 првачића.



„Постоје основне школе које у својим подручним одјељењима нису уписале ниједног првачића. То је случај са подручним школама у Доњем Драгаљевцу, Доњој Буковици и Пиперцима, које припадају централној Основној школи у Горњем Драгаљевцу. Већ другу годину нема уписаног ниједног  првачића у Велином Селу. Највише ђака, као и сваке године, има у основној школи „Кнез Иво од Семберије“, која је уписала 174 првачића, а има укупно 1.644 ученика у градској централној и подручним школама у Ковиљушама, Хасама и Љељенчи.
Евидентан је тренд да се у неким школама сваке године смањује број ученика, чак за два или три одјељења. У нову школу на Лединцима, која припада основној школи „Вук Караџић“, уписано је још једно одјељење првачића. У току је изградња друге фазе новог школског објекта у Горњем Магнојевићу.
Све школе су на вријеме кренуле са наставом и то је оно што је у овом тренутку најважније“, каже Љубица Млађеновић, истичући да ће у неким школама бити вишка наставног кадра, али је у току прерасподјела часова, тако да ће у овој школској години сви остати на радним мјестима.

Уколико се тренд смањења броја ученика настави, то ће неминовно довести и до потребе отпуштања наставника и учитеља у наредном периоду.

Семберија ИНФО/Љ. Љубојевић