ПОЗОРИШНА РАДИОНИЦА ЗА МЛАДЕ БИЈЕЉИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОЗОРИШНА РАДИОНИЦА ЗА МЛАДЕ БИЈЕЉИНЕ


„Глума или сан о страсти“ назив је радионице за средњошколце и студенте коју Центар за културу “Семберија” у Бијељини традиционално дарује заинтересованим младима у вријеме Позоришног фестивала
" Дани комедије". Полазници се упознају са основним елементима и техникама театра и глуме.
 
Ове године предавачи су мр Дејан Јанковић, позоришни редитељ, теоретичар умјетности и предавач глуме Лекарт центра, Wојциех Мерес, глумац и драмски едукатор из Пољске, оснивач Театра „Ре-генерација“ и Сониа Спиеwак-Мерес -глумица и драмска едукаторка из Пољске директор Театра „Ре-генерација“.
 
“Бавећи се темељним упориштима савремене глумачке уметности темељеног на традицији руског и европског театра, младе учимо како да „гледају” и себе и живот, не само из сопствене визуре већ и објективно, тумачећи себе са дистанцом која дозвољава дубљу самоспознају и самокритичност, као и из визуре других људи са разумевањем и толеранцијом. Хватање у коштац са свим страховима, комплексима, стидом, а истовремено неговање и охрабривање сваког талената кроз позитивно, духовито и неформално дружење, представља креативни облик едукације за сваког полазника,” истакао је мр Дејан Јанковић.


 
За Сониу Спиеwак-Мерес Дани комедије у Бијељини представљају изазов, инспирацију и ново поглавље у њеном богатом искуству рада са младим глумцима у сличним школама глуме које организује у Пољској. Бијељина је нова средина, која се показала не само гостопримљивом, него је и језички слична, па представља добар примјер за упознавање локалног индентитета, који је, у неким елементима, близак пољском.

“Заиста сам уживала у Вашем граду и у раду са дјецом, нарочито у предствама које сам успјела разумјети и у језичком смислу иако српски језик не познајем најбоље. Захваљујем се дивним људима ове културне установе што ми је припала част будем члан жирија на једном овако озбиљном пројекту као што је фестивал "Дани комедије". Сличност језика је евидентна и представља и изазов и надахнуће за даљу сарадњу” каже Сониа.
 
Из Центра за културу “Семберија” изражавају посебно задовољство квалитетом предавања и вјежби које су организоване на овогодишњој глумачкој радионици „Глума или сан о страсти“, а предавачима су се захвалили пригодним поклонима који осим што имају симболичан карактер захвалности за успјешну сарадњу у себи носе, како је речено, и уткану искру жеље за њен успјешан наставак у наредним годинама.