ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „БРЧКО ДИСТРИКТ БиХ – ИЗАЗОВИ ЕНЕРГЕТСКЕ ТРАНЗИЦИЈЕ“ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „БРЧКО ДИСТРИКТ БиХ – ИЗАЗОВИ ЕНЕРГЕТСКЕ ТРАНЗИЦИЈЕ“


На иницијативу Зеленог клуба, а у сарадњи са Скупштином и Владом Брчко дистрикта БиХ, данас је одржана тематска конференција под називом „Брчко дистрикт БиХ – изазови енергетске транзиције“. Конференцији су присуствовали посланици Парламента са свих нивоа власти, представници извршне и законодавне власти Брчко дистрикта БиХ, институција и цивилног друштва.
 
Уводним ријечима присутнима су се обратили градоначелник Брчко дистрикта прим. др Зијад Нишић, предсједник Скупштине Синиша Милић, предсједник Зеленог клуба посланика Парламента БиХ Саша Магазиновић те, путем видео-линка, супервизор за Брчко Џонатан Менути.
 
Уз присуство стручњака и представника различитих институција и међународних организација, на конференцији су разматране важне теме које се тичу енергетске транзиције и реформи неопходних у области општег зеленог договора са фокусом на енергију, транспорт, енергетску ефикасност, обновљиве изворе енергије и урбану мобилност.

Поред чињенице да је Брчко дистрикт БиХ усвојило Закон о обновљивим изворима енергије који је у раној фази имплементације, указано је на потребу наставка уређења законодавног оквира и израде подзаконских аката.
 
Наглашено је да јасно исказано опредјељење мора бити праћено конкретним активностима и издвајањима новчаних средстава у буџету Брчко дистрикта БиХ у корист енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.
 
На конференцији је исказана спремност доносилаца одлука да, без обзира на политичку оријентацију, раде заједно како би обезбиједили да међународно преузете обавезе биле испуњене у краћем временском периоду.
 
Конференција је одржана уз подршку отвореног регионалног фонда и подршке зеленим парламентарним групама у регији од стране ГИЗ-а.