У БИЈЕЉИНИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ОДБРАНЕ ГРАДА :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ОДБРАНЕ ГРАДА


Поменом погинулим борцима у цркви Светог Ђорђа и полагањем вијенаца и цвијећа испред споменика погинулим борцима у центру града, Борачка организација града Бијељина, обиљежила „Дан одбране града“. Предсједник БОРС-а Радан Остојић истакао да је ово дан кад сјећања на судбоносне тренутке српског народа.



-Крај марта, почетак априла, дешавања су која била увод у несрећни рат који се одвијао на територији бивше БиХ. Српски народ Семберије одбранио је Бијељину судбоносних дана 1992. године када се ратни вихор надвио над БиХ и тиме значајно допринио одбрани Републике Српске, која је гарант опстанка Срба на овим просторима”, рекао је Остојић и истакао да “припада генерацији Срба која је први пут у историји на овим просторима створила српску државу, уз помоћ слоге и јединства, и она само тако може и да буде очувана”. 

-Српски народ треба да иде путем вјере, слоге и јединства, да се сложимо, умножимо и обожимо”, поручио је Остојић. О значају очуања мира и слободе, говорио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.



 -Данас смо овдје да се након 32 године сабирамо на значајне датуме из Одбрамбено-отаџбинског рата, у нашој Бијељини, у слободној Републици Српској. У цркви смо се помолили за душе страдалих, оних који су уткали оно највредније у темеље, своје животе, да бисмо ми живјели у слободи, слози и миру, који морамо да чувамо”, рекао је Петровић и  позвао Србе да истрају у одбрани истине о српском народу у наметнутом рату, те да о страдању и слободарској традицији уче наредне генерације. Предсједник Градске борачке организације Миодраг Стевановић подсјетио је да је “31. марта 1992. године, у вечерњим сатима, муслимански екстремиста бацио бомбу на кафић Србија, те да су врло кратком периоду јаке муслиманске снаге заузеле све стратешке тачке и важне раскрснице”.



-Биле су постављене 24 барикаде, а припадници тзв. Патриотске лиге и Зелених беретки, били су добро наоружани. Народ Семберије је увидио шта се дешава и сви смо, иако неприпремљени, стали један уз другог. Знали смо да се морамо бранити, да морамо бранити свој град и Републику Српску, а у томе смо и успјели. Данас одајемо почаст саборцима уз обећање да их никад нећемо заборавити”, рекао је Стевановић. Један од учесника одбране града, Мирко Благојевић рекао је да су за, како је рекао, “за три, четири дана одблокирали Бијељину, а захваљујући адекватном одговору тих и наредних дана, данас имамо слободу и мир”. Вијенце испред споменика у центру града положиле су делегације градске власти, организација које представљају борачку популацију, Полицијске управе и Трећег пјешадијског Република Српска пука, а потом су учесници обиљежавања Дана одбране града посјетили Спомен-собу погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

(Семберија инфо)