САМАРЏИЋ, ДНС: "ЗАВЈЕТ ЈЕ У НАМА" :: Semberija INFO ::

 

САМАРЏИЋ, ДНС: "ЗАВЈЕТ ЈЕ У НАМА"


Парастосом и полагањем вијенаца на споменику „Српским браниоцима Брчког“ и културно умјетничким програмом, обиљежено је 30 година од оснивања Специјалне Јединице „Пеша“, првог априла, са почетком у 12 часова, у Брчком.
 
Специјална јединица Прве посавске бригаде, Бошко Перић „Пеша“, формирана је првог априла 1993. године. Одлуком Прве посавске бригаде, ујединили су се сви интервентни водови у једну елитну против диверзантско-терористичку чету, „Пеша“.
 
Јединица је била у формацији самосталне чете и бројала је 96 бораца. Ова јединица је водила борбе на брчанском ратишту, Мајевици, Орашју, Озрену, сарајевском ратишту, Гламочу, Мркоњић Граду и свуда гдје је било потребно бранити српски народ. За вријеме одбрамбено-отаџбинског рата, погинуло је 19 припадника ове јединице, међу којима и легендарни командант, познат као и Вук са Мајевице, Бошко Перић „Пеша“.


 
У јединици је било 250 рањавања, а 12 војника је добило статус ратног војног инвалида.
 
Програму обиљежавања „30 година на бранику отаџбине“ присуствовали су мјештани Брчко дистрикта, представници организационог одбора Специјалне јединице „Пеша“ као и српских политичких партија, међу којима је била и делегација ДНС-а Одбора дистрикта Брчко. Представници брчанског ДНС-а били су: Ђорђе Самарџић, потпредсједник, Далибор Петровић, предсједник Организације младих и Јадранка Митровић, предсједница Организације жена.
 
Овим поводом, потпредсједник ДНС-а Одбора дистрикта Брчко, Ђорђе Самарџић, истиче:
"Царство небеско је Христос, а он је Земља живих. Наши хероји живе у Христу; живе у нама, као и наш завјет, да њихова жртва и дјело никада неће бити заборављени.
Молимо се за мир душа пострадалих и клечимо пред Господа, посебно у вријеме часног поста, да страдања више не буде."