Стоп атомском злу свијета и планете: Вапај дјеце из Међаша :: Semberija INFO ::

 

Стоп атомском злу свијета и планете: Вапај дјеце из Међаша


Атомски отпад и атомске бомбе не би смјели, ни у ком случају, да угрожавају живот људи на планети, посебно наших најмлађих покољења на којима, заиста, треба свијет да остане. Какав им свијет оставимо, тако ће да суде о нама, данас, одраслима.

Ово је, данас, саопштина Дјечија амбасада "Међаши“, хуманитарна организација која се више од 35 љета брине о правима и положају дјеце, чији су активисти, на челу са оснивачем Душаном Томићем, поред осталог, из ратног лудила у БиХ, извели око 50 хиљада дјеце и мајки.

- Свијет је у великом опасности, свједоци  смо тога и, зато, као човјек који сам давно проглашен од Уједињених нација за хуманисту свијета, са својим драгим сарадницима, одраслим и дјецом, упућујем вапај свима онима који се питају за атомске ризике и онима који могу да утичу да нам не дођу главе, прије свега нашим чедима ма гдје год они живјели, које расе, вјере и нације били, да спријече зло. Кад год нас, моћници нису послушали, зло се догодило и то ћемо да образложимо у петак у Међашима, на Дјечијој земљи „М“, као домаћини и организатори великог, међународног скупа који смо назвали „Минут у дванаест“, када ће и симболично да почне.



У поднаслову саборовања против потенцијалног зла је „Атомски отпад и атомске бомбе“ у крилима дјеце“.
Позвани су гости, квалификовани за ову проблематику, из Јапана, Индије, Србије, Хрватске, БиХ, Турске и Кине, који ће, како каже Томић, као стручњаци и људи, да укажу на опасности и да подсјете на све оно из прошлости. Бивша СФРЈ памти шестоаприлско бомбардовање Београда, престоног града од фашиста, али и оно три године касније од савезника!?

На ову тему, са простора, бивше СФРЈ говориће Анте Нобило из Загреба, Драган Раденовић из Београда и Љубица Танко из Цеља. Нобило ће да излаже на тему „Злочин против мира“, Раденовић из Београда „Нуклеарни рат крај свијета“, а Танко из Цеља „Атомски отпад, претња миру".

Тога дана велики индијски син Матхатма Ганди биће проглашен почасним земљанином Дјечије земље „Међаши“ у истоименом селу код Бијељине. Главна амбасадорка ДА „Међаши“ постаће министар иностраних послова у свету Дјечије земље „М“.

Амбасадорка Дјечије земље ће бити мала, али добро позната џудисткиња из Цеља Лили Нам Танко, док ће конзулат ДА у Аустралији и Америку да предводи Александра Вучковић, свјетски компјутерски дизајнер из Аустралије. 

- Духовну, важну црту том саборовању даће велика имена двије цркве, протођакон др Љубомир Ранковић из Српске православне цркве и кардинал Винко Пуљић из Римокатоличне цркве, а на безбједности апсект проблема ће указати професор др Предраг Ћеранић, унивезитетски посленик и експерт за безбедност – каже Томић.


​За Семберија инфо - Младен Василић