ЈЗУ БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: НАЈБОЉИ ПУЛМОЛОЗИ ЕДУКОВАЛИ МЛАЂЕ КОЛЕГЕ :: Semberija INFO ::

 

ЈЗУ БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: НАЈБОЉИ ПУЛМОЛОЗИ ЕДУКОВАЛИ МЛАЂЕ КОЛЕГЕ


У ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” Бијељина  данас је одржан стручни  састанак поводом актуелности о дијагностици и лијечењу карцинома плућа. На стручном скупу су учестовали  врсни стручњаци из области пулмологије и торакалне хирургије: прим. др Слађана Трифковић, специјалиста пулмологије и начелник Одјељења за плућне болести  у ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” Бијељина, прим. др Младен Дуроњић, специјалиста пулмологије и начелник Клинике за пулмологију УКЦ РС Бањалука и доц. др Милорад Бијеловић, специјалиста  грудне  хирургије и начелник Одјељења за трауму, хирургију зида грудног коша и медијастинума  Института за плућне болести Војводине “Сремска Каменица”.



- Бијељинска болница наставља са едукацијама, наставља да улаже у знање. Данас смо за наше здравствене раднике обезбиједили прилику да чују стручна излагања троје врсних доктора и предавача”, рекао је проф. др Златко Максимовић, директор Болнице “Свети Врачеви”.



Карцином плућа има веома висок проценат смртности. Од ове врсте умире више људи него од четири сљедећа карцином заједно када се гледа учесталост карцинома у популацији: карцинома дојке, простате, гинеколошких тумора и карцинома дебелог цријева. Охрабрује напредак медицине захваљујући којем овај највећи убица међу малигним болестима постепено постаје залијечива а у неким ситуацијама и излијечива болест. 

- Данас смо ту да говоримо о темама у интервентној пулмологији које заправо представљају врхунац ове гране медицине. Наша је тежња да оно што се у свијету на пољу медицине дешава данас већ сутра донесемо у Републику Српску и Босну и Херцеговину. Посебно у интервентној пулмологији, посебно у сегментима дијагностике у чему не заостајемо за регионом, Европом и свијетом”, изјавио је прим. др Младен Дуроњић, начелник Клинике за пулмологију УКЦ РС Бањалука. Он је изразио захвалност менаџменту бијељинске болнице на челу са директором Максимовићем на позиву да учествује у едукацији млађих колега али и захвалност на свему осталом што су урадили на пољу подизања стандарда здравствених услуга у овој болници.



Доц. др Милорад Бијеловић, специјалиста  грудне  хирургије и начелник Одјељења за трауму, хирургију зида грудног коша и медијастинума  Института за плућне болести Војводине “Сремска Каменица” представио је свој рад под насловом “Хирургија у дијагностици и лијечењу карцинома плућа у доба онколошке револуције”. По његовим ријечима, током посљедњих десет година дешава се права онколошка револуција која је пружила могућност продужења живота и пацијената са узнапредовалом фазом развоја канцера. Иако је напредак у дијагностици и лијечењу енорман то још увијек не значи да сви пацијенти једнако реагују и да се могу сви спасити. Међутим, охрабрују позитивни трендови који показују повећану стопу излијечења с др Бијеловић изражава наду да је то само почетак револуције у коју смо ушли.

- Клиничка медицина није наука. Клиничка медицина је умјетност како потврђена научна сазнања примјенити тако да буду доступна, примјењива, економски одржива и прихватљива за пацијента и породицу. И ту је поента управо на доступности. То значи да здравствена заштита и најновије медицинске и научне методе буду доступне пацијентима”, констатовао је др Милорад Бијеловић, истакавши још да здравствене институције и у Србији и у БиХ имају проблем недостатка специјализованог и високоспецијализованог здравственог кадра и да су екукације попут данашње у Бијељини један од начина како се може ријешити тај проблем.


Семберија инфо - И. Гутић