„БИЈЕЉИНИ НА ДАР“: КРОС РТС-а ДОЛАЗИ У БИЈЕЉИНУ :: Semberija INFO ::

 

„БИЈЕЉИНИ НА ДАР“: КРОС РТС-а ДОЛАЗИ У БИЈЕЉИНУ


Првог децембра 2022. године градоначелник Љубиша Петровић узео је учешће на  радно-свечаном састанку у организацији челника Кроса РТС-а. Састанку су присуствовали министар просвјете Србије, Бранко Ружић, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, познати кошаркаш и државни секретар у министарству спорта Марко Кешељ, генерални секретар Спортског савеза Србије Горан Маринковић, директор Српског атлетског савеза Слободан Бранковић и други високи спортски и градски функционери, као и Далибор Стевић, декан Педагошког факултета у Бијељини. Тог дана је почело рађање пројекта „Бијељини на дар”.



У Градској управи Града Бијељина данас је одржана прва конференција на којој је јавност упозната са дијелом програма пројекта „Бијељини на дар“ који почиње данас и трајаће до суботе, 13. маја.



-Идеја о оснивању Кроса Радио Београда зачета је у јесен 1990. да би 20. априла 1991. године у Сремској Митровици одржан Први крос Радио Београда. У 23 трке циљем су прошла 6373 такмичара. Радио Београд је први пут вршио пренос једног крос такмичења, у трајању од четири сата и 45 минута. Крос Радио Београда се брзо развијао тако да је израстао у најмасовнију спортску, али и културну и едукативну приредбу у југоисточном дијелу Европе.  Као такав, добија име цијеле медијске куће – Крос РТС-а. Број такмичара из земље и иностранства се повећавао из године у годину, а рекорд је остварен на Осмом кросу РТС-а за Гран при Радио Београда када је учествовало 7.386 тркача! Године 2000. Крос РТС-а мијења физиономију и добија још један дио „Нека трчи Србија“ (данас, „Крос РТС-а кроз Србију). Половином априла те године, у 147 општина Србије истовремено је трчало 518700 ученика! Била је то масовност за Гиниса и за писану честитку Карла Олафа Хомена, предсједника Европске атлетске асоцијације. Потпуна трансформација Кроса РТС-а завршена је 2007. године када је, послије 16 година, финале измјештено из Сремске Митровице. Направљена је нова завршница која се састојала од пет равноправних такмичења - пет субота заредом, Крос серија РТС-а. Од ове године, Крос серија РТС-а први пут напушта границе Србије када ће једно такмичење бити одржано у Бијељини. Почеће у четвртак, 11. маја, штафетним трчањем од Богатића до Бијељине (22 км) и тако, на симболичан начин повезати народ с обје стране ријеке Дрине“, рекао је Стеван Ковачевић, директор Кроса РТС-а.



Представници Градске управе Града Бијељина позвали су грађане да узму учешћа у програмским садржајима који ће се у наредним данима одржавати у нашем граду. Програм пројекта „Бијељини на дар“ је осмишљен тако да што шири круг грађана нађе нешто за себе током ове седмице. Почевши од данас смјењиваће се едукативни, спортски и културни садржаји попут СтрипФест-а „Фантазије ума“, књижевних радионица, филмских сусрета... да би се све закључило атлетском трком Крос серије РТС-а.



(Семберија инфо)