“Поносни на Војску Републике Српске” У Угљевику одржан свечани дефиле ратних застава :: Semberija INFO ::

 

“Поносни на Војску Републике Српске” У Угљевику одржан свечани дефиле ратних застава


У Угљевику је свечаним дефилеом ратних застава јединица /ВРС/ Војске Републике Српске почело обиљежавање 12. маја - Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и Дана Војске Републике Српске.

Обиљежавање је организовано поводом 31 године од формирања Војске Републике Српске, 31 године Прве мајевичке бригаде ВРС  и 18 година постојања Трећег пјешадијског /Република Српска/



Након изложбе ратних застава јединица Војске Републике Српске, служен је парастос за 301 погинулог борца ВРС из Угљевика и положени су вијенци.

Свечана академија одржана је на градском тргу на којој су се обратили командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Сретен Милошевић, предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић и начелник општине Угљевик Василије Перић.

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Сретен Милошевић рекао је да је један од циљева обиљежавања Дана ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ јесте да генерације младих сазнају више о догађајима из блиске, али и даље прошлости.

Он је поручио да млади треба да буду поносни на ВРС која је одбранила Републику Српску и чији је једини циљ био да заштити српски народ на њиховом вјековном огњишту.

“Све што смо радили у Одбрамбено-отаџбинском рату било је, прије свега, да заштитимо српски народ", рекао је Милошевић у Угљевику гдје је данас дефилеом ратних застава ВРС, служењем парастоса и полагањем вијенаца на градском тргу испред споменика борцима палим у Одбрамбено-отаџбинском рату обиљежен 12. мај - Дан ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.



Милошевић је истакао да су сви поносни на ВРС јер је она створила Републику Српску.

Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић рекао је да се у овој подмајевичкој општини данас обиљежава Дан Војске Републике Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и 31 година Прве мајевичке бригаде која је била веома значајна у Одбрамбено-отаџбинском рату, кроз коју је прошло 3.500 бораца, од којих је 301 погинуо, а 648 их је рањено.

Маринковић је нагласио да је Прва мајевичка бригада имала велику зону одговорности и учествовала је у борбама на зворничком, тузланском, брчанском и теочанском ратишту.

"Одликована је Орденом Немањића, а командант Прве мајевичке бригаде пуковник Милан Јовић је херој рата који је погинуо 1993. године и он је за ратне заслуге одликован Орденом Немањића", рекао је Маринковић у Угљевику, гдје је данас дефилеом ратних застава ВРС, служењем парастоса и полагањем вијенаца на градском тргу испред споменика борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату обиљежен 12. мај - Дан ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Маринковић је додао да сви важни догађаји у Угљевику почињу сјећањем на погинуле борце Војске Републике Српске.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да је данас у Угљевику достојанствено и свечано и поручио да никада не смије бити заборављен 301 погинули борац Прве мајевичке бригаде, као ниједан борац Војске Републике Српске који је свој живот уткао у темеље Српске.


 
"Прва мајевичка бригада учинила је да одбранимо овај цјелокупан крај, дала огроман допринос очувању Републике Српске, њен командант пуковник Милан Јовић храбро је дао свој живот, а такви су били и борци његове бригаде. Велику захвалност дугујемо свим припадницима Прве мајевичке бригаде за све што су учили за српски народ, свим борцима наше војске који су се борили за слободу у којој данас мирно живимо", нагласио је Перић.

Начелник штаба Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске мајор Ратко Ђурковић рекао је да је Првој мајевичкој бригаде било предодређено да чува релеј Столице на Мајевици.

"То је једна од ријетких бригаде Војске Републике Српске која је имала врло комплексно ратиште, одбрамбени положаји према Теочаку, одбрана релеја на Мајевици и ангажовања широм ратишта у Републици Српској од Гламоча, па до Сарајева", навео је Ђурковић на данашњем свечаном обиљежавању 12. маја - Дана Војске Републике Српске.



Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одрану Српске.