Основни суд у Бијељини организовао Седмицу судске нагодбе :: Semberija INFO ::

 

Основни суд у Бијељини организовао Седмицу судске нагодбе


У Основном суду у Бијељини у току је седмица судске нагодбе, а циљ ове кампање, како је изјавила Селма Шаћировић, судија ванпарничног одјељења у овом суду, јесте да се судски спорови брже рјешавају и да се изврши позитиван утицај на ефикасност судских поступака.

“Циљ кампање је, између осталог, да се приближи приступ суду и странака у рјешавању спорова, да се на бржи и ефикансији начин рјешавају спорови. Приоритет је да се предмети рјешавају брзо и ефикасно, с посебним нагласком на задовољство странака у исход спора и улогу суда.  Годинама радим на ванпарничном реферату и сваке године се повећава број ријешених предмета судском нагодбом. Тако предмете рјешавају и колеге које воде парницу, управо у оним поступцима у којима је могуће закључити судску нагодбу, односно судско поравнање. Људи у вријеме економске кризе и неимаштине прибјегавају закључењу судских нагодби, нарочито у комуналним споровима и надокнадама, гдје могу на јефтинији начин да ријеше одређени проблем. И судови су у оваквим случајевима поштеђени додатних трошкова”.  



У парничним поступцима комуналне надокнаде и комуналне услуге су, углавном, ствар судске нагодбе, као и дуготрајни спорови брачних тековина, каже судија Селма Шаћировић, истичући и то да су у њеном одјељењу и  спорови везани за надокнаду за експроприсане непокретности, уређење међе, диобе.

“У овим предметима скраћује се ток поступка, пресијецају се дуготрајна парничења, бројна рочишта, смањују се трошкови и вјештачења.  Бенефит од тога имају и парничне странке и суд. За државу је пуно јефтиније закључити судско поравнање, него водити петнаестак парница, наког неча слиједи пресуда, па жалба, па редовни и ванредни правни лијекови. Спор се лакше окончава и води ка процесу помирења између људи, што је веома важно у пракси, јер води ка помирењу двије сукобљене, конфликтне странке”, каже судија Селма Шаћировић, истичући да овакав вид окончања поступака одговара и адвокатима, јер ће брже наплатити своје надокнаде.
У Основном суду током цијеле године странкама у поступку омогућава се рјешавање предмета судском нагодбом, те се у свакој фази поступка странкама предлаже судско поравнање.



“Судови у БиХ још увијек нису достигли ниво рјешавања судских поступака судском нагодбом, као што је то случај у Европи. То се посебно односи на привредне спорове и арбитраже. Код нас је још увијек на снази та “балканска жица” у менталитету, када се судимо око међе, око диобе, брачне тековине, када тјерамо мак на конац, а пуно тога би се могло рјешавати брже и ефикансије”, истиче суткиња Шаћировић.

 Адвокат Петар Бибић каже да је учествовао у више предмета који су рјешавани судском нагодбом. Он каже да је овај вид рјешавања спорова карактеристичан и за спорове око брачне тековине.

 “Ту је ријеч о имовини коју су супружници стицали заједно по двадесет до тридесет година. Све треба утврдити и провјерити. Најлакше је да се та имовина подијели у поступку судског поравнања. На тај начин смањују се трошкови вођења поступка и до 70 одсто. То важи и за постуке развода брака, гдје се супружници договарају о споразумном разводу брака. Што се тиче својинско - правних односа, ту је ријеч о улагањима сувласника у некретнине, ту су спорови око међа, поготово гдје има више имовине и више учесника. Када се дијели имовина у сувласништву, најбоље је направити судску нагодбу. Наш суд у свим предметима пита странке, да ли желе направити судско поравнање. Смањују се трошкови и рокови окончања спорова”, каже адвокат Петар Бибић.

(Семберија инфо)