Отворене XXII по реду „Мајске музичке свечаности“ :: Semberija INFO ::

 

Отворене XXII по реду „Мајске музичке свечаности“


Концертом Дјечијег и мјешовитог хора „Србадија“, као и наступима Бојане Николић и Милоша Николића у Соколском дому у Бијељини вечерас је отворен XXII по реду  Хорски фестивал „Мајске музичке свечаности“, који ће трајати до 14. маја ове године.



На овогодишњем фестивалу такмичиће се рекордних 47 ансамбала, у десет такмичарских категорија из Републике Српске, Србије, Хрватске, Федерације БиХ. Током фестивалских дана у Бијељини ће боравити више од 1.500 хорских пјевача, диригената, професора музике, заљубљеника у хорско пјевање.

Десанка Тракиловић, умјетнички директор и оснивач фестивала истакла је да задовољство јер се из године у годину повећава број хорова који се такмиче и самим тим фестивал „Мајске музичке свечаности“ добија на значају.



-Хорски фестивал „Мајске музичке свечаности“ траје од 2002. године, а оно што одређује и чува један фестивал јесу добри домаћини, град, као и свака порука која иде одавде. Људи никада одавде нису отишли незадовољни. Веома ме радује што ове године имамо велики број дјечијих хорова који се такмиче. Значи, дјеца ипак пјевају и у њима постоји толико тога доброг што треба да се његује. Треба да се трудимо да имају што више шареноликих активности тамо гдје они имају афинитета, а ми као педагози да се бавимо тиме“, истакла је Тракиловићева.



Наступи ће бити одржани, осим у Соколском дому и у Центру за културу „Семберија“, Музеју Семберије, као и Саборном храму Рођења пресвете Богородице, гдје ће бити одржано такмичење у категорији црквених хорова.
Идеја о покретању међунарадног хорског фестивала потекла је од проф. Др Десанке Тракиловић, диригента СПД „Србадија и умјетничког директора Фестивала. Извршни организатор Фестивала је СПД „Србадија“, које је, својим угледом и бројним међународним наградама, успјело привући реномиране хорове и најугледније диригенте из свијета хорске музике. Хор је високо рангиран на Свјетској ранг листи хорова, коју формира Interkultur Foundation Musica Mundi и данас је најбоље рангиран хор из региона. У протеклих 21 годину, „Мајске музичке свечаности“ окупиле су преко око 700 хорова и 40 000 хорских пјевача.



Семберија инфо