ПОДРУЧНА ПРИВРЕДНА КОМОРА БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ПОДРУЧНА ПРИВРЕДНА КОМОРА БИЈЕЉИНА


Предавање о безбједности у дигиталном окружењу
 
Подручна привредна комора Бијељина, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске – Одјељење за високо-технолошки криминал, данас је у просторијама Подручне привредне коморе Бијељина  организовала  радионицу и предавање на тему безбједности у дигиталном окружењу „Спречавање опасности у области дигиталног пословања“ за привредна друштва са подручја ППК Бијељина.


 
- Дигитална трансформација веома је важна и промијенила је начин пословања наших привредних субјеката.  Хакерски напади, крађе идентитета, те малициозни софтвери представљају им све веће оптерећење. Из тог разлога смо у сарадњи са МУП- ом РС, односно Одјељењем за високотехнолошки криминал организовали  данашњи скуп који је био едукативног карактера на коме смо нашим привредним друштвима представили које су њихове могућности и едуковали их како да рјешавају проблеме са којима се могу сусрести на дигиталним платформама“, истакао је Срђан Маринковић, секретар савјета за пројектне активности и односе са јавношћу Подручне привредне коморе Бијељина.
 
- Циљ данашње радионице на тему безбједности у дигиталном окружењу коју смо одржали у сарадњи са  Подручном  привредном комором Бијељина јесте да представимо најчешће облике и изворе угрожавања када се говори о сајбер криминалитету, као и модалитете како се они могу препознати  и како брзо реаговати ако се догоде. Такође говорили смо и на  које све начине заједно можемо дјеловати  да се спријече, али и ако се догоде да од самог почетка радимо на смањењу штете, идентификацији и процесуирању извршилаца. Веома је важно да се улаже у безбједност и да се дјелује превентивно. Тако се  штите сви корисници информационих технологија, а свакако привредни субјекти који од овога вида криминалитета трпе значајне штете, како финансијске, тако и штете због  губитка информација и слично“ нагласио  је  Оливије Зимоња, начелник Одјељења за високотехнолошки криминалитет у МУП – у Републике Српске и истакао да су једне од тема данашње радионице сложене криминална активност „Рансомwаре“ и „Бусинесс Емаил Цомпромисе“.

-Криминална активност „Рансомwаре“ је активност  која се састоји од кривичних дјела израде и уношења компјутерских вируса, саботаже и изнуде. А, „Бусинесс Емаил Цомпромисе“ представља пресретање емаил кореспонденције,  након чега се кроз различите преварне радње привредним субјектима шаљу измјењене инструкције за плаћање и на тај начин  се дешавају  најзначајне финансијске шете које се на годишњем нивоу мјере у стотинама хиљада, па чак и у милионским износима“ појаснио је Зимоња и додао да се годишње у РС догоди на десетине случајева оваквих превера са значајним финансијским штетама, као и губицима информација и података, а углавном су извршиоци из иностранства, а мањим процентом из РС.
 
Немања Бошковић, представник фирме „Роyал Цомпанy“ рекао је да им едукације из области високотехнолошког криминала веома значе, не би ли их на тај начин могли предуприједе и спријечити, јер се према његовим ријечима као мало предузеће често сусрећу са таквим проблемима.

 
Дигитално пословање и дигитална трансформација су у данашњем времену велики потенцијали за различите врсте превара, а посебно су тим врстама опасности изложена мала и средња предузећа која немају довољне капацитете да се адекватно припреме и спријече такве појаве. Годишње се у Републици Српској догоди на десетине случајева оваквих напада, а посљедице могу бити закључавање података корисника, онемогућавање рада, крађа и злоупотреба података, као и тражење откупнине за откључавање тих података, што проузрокује значајне финансијске штете за привредне субјекте. У самој структури кривичних дјела високотехнолошког криминалитета највећи је број оних која су почињена управо према привредним друштвима.